Nu gelden bij export van uitgangsmateriaal vooral fytosanitaire eisen. In de toekomst kunnen landen resistentie-eisen gaan stellen. Dat verwacht Naktuinbouw.
Raoul Haegens, domeinhoofd Identiteit & Rassenonderzoek bij Naktuinbouw, houdt zich bezig met resistenties en het toetsen ervan. In het bedrijfsblad Buitenstebinnen spreekt hij de verwachting uit dat resistentie een exporteis wordt, bijvoorbeeld bij phytophtora in aardappelen of ToBRFV in tomaat. “Het kan zijn dat je in de toekomst alleen resistente rassen mag verhandelen of exporteren. Ik denk ook dat er eisen komen voor onderstammen voor tomaat. Met niet-resistente rassen sleep je nematoden over de wereld. Natuurlijk duurt het nog lange tijd voor dergelijke maatregelen mogelijk van kracht worden, maar we moeten er als Naktuinbouw wel op voorsorteren.”
Voor aardappel lijkt die route ook te verwachten. “Er zijn inmiddels tien genen bekend die gelinkt zijn aan de aardappelziekte. Je kunt je voorstellen dat in de toekomst landen eisen dat een nieuw ras minimaal drie genen bevat.”
Nieuwe wetgeving uitgangsmateriaal
De Europese Commissie werkt aan nieuwe wetgeving voor uitgangsmateriaal. De Commissie hangt sterk aan duurzaamheid. Resistentie, energiegebruik en andere kenmerken gaan zwaarder meewegen. Nederland heeft zich hardgemaakt voor een belangrijke aanpassing: om de mogelijkheid te behouden een nieuw ras al op de markt te brengen tijdens de registratieperiode.
Weerbare rassen moeten naast resistenties ook bestand zijn tegen droogte, kou of zout. Deze zomer neemt Naktuinbouw nieuwe klimaatcellen in gebruik. Daarmee kunnen planten onder gecontroleerde omstandigheden getest worden op verschillende combinaties van ziekten en stressfactoren. Haegens: “Op 1 juli gaan we open. Je kunt dan veel efficiënter en sneller testen. Meer combinaties, waarvoor minder ruimte nodig is. En dat geeft dus snellere inzichten voor veredelaars.”