Naktuinbouw kondigt hightech werkwijze aan

15-12-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Kantoor van Naktuinbouw in Roelofarendsveen. - Foto: Jeroen Verheul
Kantoor van Naktuinbouw in Roelofarendsveen. - Foto: Jeroen Verheul

Naktuinbouw gaat een hightech laboratorium bouwen en verwacht dat doorbraken bij DNA-onderzoek sneller en beter toezicht gaan opleveren.

Dat blijkt uit een nieuw meerjarenplan voor Naktuinbouw ‘Kompas voor 2018-2022.’ Bedrijven gaan meer zelf keuren. Naktuinbouw controleert niet meer ieder plantje, maar beoordeelt het kwaliteitssyseem van het bedrijf, blijkt uit het bedrijfsblad Binnenstebuiten dat vrijwel geheel gaat over de op handen zijnde revolutie in het werken.

Met de nieuwe werkwijze wil Naktuinbouw internationaal haar positie versterken op gebied van rassenonderzoek, ziektedetectiemethoden en kwaliteitsborging. Dat ondersteunt de exportpositie van het Nederlandse bedrijfsleven, dat steeds strengere eisen moet invullen.

Nieuw lab

Om ziekten sneller te detecteren en voor het verbeteren van bestaande labtoetsen bouwt Naktuinbouw een nieuw hightech laboratorium, maar zal het ook meer uitbesteden aan andere gespecialiseerde laboratoria.

Naktuinbouw liet een eigen werkgroep onderzoek doen naar de reikwijdte van DNA-onderzoek, onder leiding van oud-directeur van Keygene in Wageningen Hans Dons. Zo bestaan plannen om voor 15 producten databases op te zetten met DNA-informatie om bij twijfel rasechtheid te bepalen.

Kantoor van Naktuinbouw in Roelofarendsveen. - Foto: Jeroen Verheul

Kantoor van Naktuinbouw in Roelofarendsveen. – Foto: Jeroen Verheul

Een DNA-toets kan ook ziekteverwekkers aantonen zonder zichtbare symptomen. Ook dit onderzoek zal bij keuringen en certificeringen doordringen. Veel werk kan bovendien versneld en geautomatiseerd worden, verwacht Naktuinbouw.

Het werk waarbij het gaat om keuringen op de kwaliteit van het teeltmateriaal profiteert vermoedelijk minder van de technieksprong bij DNA-onderzoek. Voor uniformiteitstoetsing wegen de kosten nog niet op tegen de baten.

Revolutie door drones

In het blad spreekt teammanager R&D Michel Ebskamp over ontwikkelingen op korte en lange termijn. DNA-technieken zullen op de korte termijn voor een revolutie zorgen. Op de lange termijn zijn dat visiontechnieken, waarbij grote aantallen beelden kunnen worden geanalyseerd. Hij voorspelt dat daarbij veel menselijke arbeid zal worden vervangen, al is het zover nog niet. Hij voorspelt dat met data-analyse van weersgegevens Naktuinbouw straks gericht regionaal ziektes kan voorspellen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer