‘Najaarsteelt courgettes snel in productie’

08-09-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Harry Stijger
Foto: Harry Stijger

“Van de gele en groene courgettes was de eerste planting in juli al na 2,5 weken in productie. De tweede planting van begin augustus had na drie weken de eerste vruchten”, zegt Bert Doelman in De Lier.

Op 20 juli zijn de eerste 5.000 m2 gele courgettes, ras Golden Glory, en 5.000 m2 groene courgettes, ras Bengal, geplant voor de najaarsteelt. Op 4 augustus nog eens 1 hectare Golden Glory. “Door niet al te heet weer kwam de productie snel op gang met goede kwaliteit courgettes, zowel bij geel als groen. Vorig jaar hadden we door de hittegolven groenkragen bij de gele courgettes. Bij de groene hadden we nu wel enkele apenkonten. Dat zijn vergroeiingen aan de achterkant van de vrucht. Deze courgettes kunnen we weggooien.”

Groot en grof gewas

Doelman: “Het mindere weer van de afgelopen weken heeft invloed op de productie, die minder zal zijn. Want voor courgettes is 22 graden met zon het ideale weerplaatje.” Het gewas van de gele courgettes staat er goed op. De plant is wel erg groot en grof geworden. Op de nieuwe steenwolmatten groeien de planten makkelijk uit hun jasje. Dat komt ook door het ras.

Het gewas van de groene courgette staat er ook goed op. “Dit ras groeit wat rustiger en blijft korter dan de gele.”

Met de plagen in courgettegewas is het rustig

Probleem echte meeldauw

“Echte meeldauw is een serieus probleem in courgettes, zowel in groen als geel. We hebben de indruk dat de vroege planting in juli er meer last van heeft dan de latere planting in augustus. Waarschijnlijk is door het mindere zomerweer de infectiedruk hoger. Om deze schimmelziekte enigszins in de hand te houden, hebben we de eerste planting twee keer met Reflect gespoten. De tweede planting hebben we één keer met Bifasto en één keer met Reflect tegen echte meeldauw gespoten”

Rustig met plagen

Met de plagen in courgettegewas is het rustig. Een kleine beetje katoenluis in de eerste planting. Deze is bestreden met het middel Closer, dat meegenomen is met de meeldauwbestrijding. De teler heeft geen witte vlieg en geen trips gezien. “Spuiten tegen meeldauw is niet het meest aangename werk. We zijn wel blij dat door het ophangen van gele vangplaten in combinatie met het preventief uitzetten van de roofmijt Transeius montdorensis de witte vlieg de afgelopen jaren onder controle is gebleven.”

Weersafhankelijke najaarsproductie

Voor de productie in de herfst is de teler afhankelijk van het weer. “Bij een koud en donker najaar valt de productie tegen. Als we een mooie nazomer krijgen, hebben we een hogere productie.”

Auteur: Harry Stijger

Doelman
Bert Doelman courgetteteler


Beheer