Doorgaan naar artikel

‘Nachtvorst en slechte fruitprijzen’

Veel telers hebben last van de nachtvorst. De bomen staan in volle bloei en hardfruittelers zijn volop aan het beregen.

Terwijl ik deze blog schrijf, zie ik de kersentelers volop aan de gang met vuurpotten. Dat is een prachtig gezicht, midden in de nacht.

Achter al die activiteit schuilt de realiteit van de vreselijk slechte prijzen in het fruit. Ik begrijp het niet: iedereen heeft zijn mond vol van CO2-neutraal en lokaal voedsel. Maar in de schappen van alle winkels zie ik zo veel buitenlands fruit. Dat we telen voor de wereldmarkt is een grote leugen, dus er moet meer fruit in onze Nederlandse winkels.

Nederlands fruit ver onder de kostprijs

Het is echt zonde, goed geteeld Nederlands fruit, schoon en gezond, en dat voor prijzen ver onder de kostprijs. En dat geldt ook voor veel groenten: iedereen wil schoner en uit de streek en de eisen gaan omhoog met bijvoorbeeld PlanetProof, maar betalen, ho maar. We zijn in Nederland kampioen peren telen, maar voor deze prijzen houden veel telers het niet lang vol.

Hoog uitvalspercentage bessen

Wat de nachtvorst voor ons als zachtfruittelers gaat inhouden, weten we op het moment van schrijven nog niet. Dat is dus nog even afwachten. We zijn nu nog bezig met de laatste bessen van afgelopen jaar en dat schiet lekker op. We denken eind april klaar te zijn. Voor de bessen zijn de prijzen wel iets beter, maar veel minder dan de laatste jaren. Bovendien is het uitvalpercentage hoog.

Soms is het beter een foute keuze te maken dan geen keuze

Daarnaast zie ik de brexit iedere keer voorbijkomen, wat ook meer en meer begint te lijken op een soap, maar wat wel erg gevaarlijk is. Mijn oproep: maak een keuze! Soms is het beter een foute keuze te maken dan geen keuze. Wat daar gaat gebeuren is niet te voorspellen en hoe moeten we daar als bedrijf op inspelen? Voor dit jaar moeten er weer afspraken gemaakt worden in Engeland om rode bessen daar te leveren maar het is nog de vraag hoe. Soms bekruipt mij het gevoel van de millenniumbug. Ook daarmee werden we erg bang gemaakt, alle computers zouden vastlopen en uiteindelijk gebeurde er niet veel.

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin