Doorgaan naar artikel

Nachtelijk UV-c doseren beste tegen witziekte aardbei

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

De aanpak van witziekte (echte meeldauw) in aardbeien met UV-c licht kan het beste in de nacht gebeuren. Het resultaat is dan aanzienzienlijk beter dan na behandelen overdag, blijkt uit onderzoek op proefcentrum Hoogstraten in Meerle. De uitkomsten staan in het novembernummer van ‘Proeftuinnieuws’.

Uv-licht is in staat het DNA van organismen als echte meeldauw te beschadigen, waardoor de ontwikkeling van de schimmel stopt. Maar de schimmel blijkt onder invloed van daglicht een beperkte hoeveelheid schade te kunnen repareren, waardoor de groei weer op gang komt. Door na zonsondergang met UV-c te behandelen, wordt die reparatiemogelijkheid geblokkeerd en is het bestrijdingseffect aanzienlijk beter.

Groot verschil

In onderzoek dit najaar werd een aardbeigewas (planting 18/7) 3 keer per week blootgesteld aan gemiddeld 20, 12, 6 en 4 mJ/cm2 met UV-c. Een deel van het gewas bleef onbehandeld, hier liep de witziekteaantasting midden september op tot 25%. Bij de behandelingen overdag was op het hoogtepunt van de infectie het bestrijdingseffect alleen bij de hoogste UV-dosering duidelijk merkbaar, de aantasting bleef beperkt tot 10%. Alle nachtbehandelingen gaven een veel beter resultaat, met maximaal 6% infectie. Het effect van UV-c op Botrytis en Mucor viel tegen, in proeven waarbij alleen overdag werd behandeld. In volgende proeven wordt bekeken wat het effect op deze schimmels is bij ’s nachts behandelen.

Effect UV-c op roof- en spintmijt

Het effect van UV-c op roofmijten en spintmijt is afhankelijk van de dosering. Bij de nachttoepassing met 3 mJ/cm2 UV-c wordt witziekte goed bestreden, en blijven roof- en spintmijt ongemoeid. Bij 6 mJ/cm2 UV-c wordt meeldauw nog beter bestreden, en wordt spint onderdrukt. Roofmijten vestigen zich dan evenwel ook moeilijker.

Lees ook: Proefcentrum Hoogstraten: chemie + biologie sterk tegen witziekte aardbei

Beheer
WP Admin