‘Na windhoos richten op nieuwe teelt’

20-05-2020 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Bij Van Geest is het herstel van de kas in volle gang, nadat een windhoos het bedrijf op 30 april trof.

Hij is helemaal gericht op de nieuwe start. “Al heb ik het er in het begin best moeilijk mee gehad. Je ziet dan de komkommers hangen, in het besef dat die teelt verloren is. Terwijl het gewas er goed op stond, om net met de eerste oogst te beginnen.”

Tijdens de overtrekkende windhoos was Van Geest zelf net ranken op 2 aan het zetten, terwijl ongeveer 15 man personeel net begonnen was aan de oogst van de eerste stamvruchten van de tweede komkommerteelt. Gelukkig bleef lichamelijk letsel beperkt tot 2 medewerkers met een paar schrammetjes.

De volgende dag werd snel duidelijk dat de teelt ten einde was

Teelt ten einde

Met het kasdek was het veel slechter gesteld. Achteraf werden 4.050 kapotte ruiten geteld. Terugrekenend naar de volle 3,5 hectare komt dat op een kleine 20% van alle ramen. “Omdat een verzekeraar dezelfde dag nog niet direct uitsluitsel geeft, heb ik de kas ’s nachts met een buis van 70 graden Celsius nog op 13 graden gehouden. Maar de volgende dag werd snel duidelijk dat de teelt ten einde was.”

Kas weer veilig te betreden

Een ploeg van kassenbouwer Olsthoorn in De Lier heeft kapot glas van het kasdek gehaald, zodat het eigen personeel daarna de kas weer veilig kon en mocht betreden om het gewas te ruimen en glas van de grond te verwijderen. Ook alle substraatmatten zijn verwijderd en worden straks vervangen door nieuwe.

Eind week 20 is een begin gemaakt met opnieuw beglazen. Alle draden van het dradenbed van de scherminstallatie moeten vernieuwd worden. Pas daarna kan gekeken gaan worden of ook het opgevouwen schermdoek nog schade heeft ondervonden van het rondvliegende glas.


Lees verder onder de foto.

Na het opnieuw beglazen, opruimen en repareren kan alles na de windhoos weer ingericht worden voor de nieuwe teelt. - Foto: Roel Dijkstra

Na het opnieuw beglazen, opruimen en repareren kan alles na de windhoos weer ingericht worden voor de nieuwe teelt. – Foto: Roel Dijkstra

Druppelleidingen schoongespoeld

Alle installaties zijn tijdelijk uitgezet. De druppelleidingen zijn eerst nog wel doorgespoeld met schoon water, om te voorkomen dat opgedroogde meststoffen kunnen gaan aankoeken. “We kwamen daarbij gelukkig geen grote lekkages tegen van leidingen die door het vallende glas beschadigd waren.”

Lange tweede teelt

Bijna alle glas is opgeruimd, al zal er nog het nodige kleine glas opgeraapt moeten worden. Als de kas schoon is, kan na ontsmetting de nieuwe teelt weer beginnen. De bedoeling is om rond 1 juli weer te kunnen planten. Dat wordt dan een lange teelt. “Als je begin juni had kunnen starten, zouden 2 kortere teelten nog net gekund hebben. Nu wordt de teeltduur daarvoor te kort.” Het is even afwachten hoe de buitenomstandigheden bij en na het planten zullen zijn. “Je wisselt wel in de heetste periode van het jaar. En normaal kiezen we voor een tussenplanting, om een deel van de planten in de schaduw van een volgroeider gewas op te laten groeien. Maar dat gaat nu ook niet.”

Het is nog even stevig aanpakken om alles te herstellen. “Maar in de volgende bijdrage aan jullie rubriek Geluiden hoop ik weer gewoon positief over de teelt te kunnen praten.”


Auteur: Peter Visser

van Geest
Arthur van Geest komkommerteler


Beheer