Doorgaan naar artikel

‘Na weekje corona alweer aan het snoeien’

Twee weken geleden zat Sander Verstegen, na een positieve coronatest, een kleine week verplicht in quarantaine. Maar de ziekteklachten vielen mee en dus staat hij alweer volop te snoeien.

Het snoeiwerk waar de snel herstelde fruitteler uit Opijnen aan begon is druk genoeg. Zoals in een perceel Elstar, waar afgelopen herfst echt te weinig oogst was. “Het barst van de bloemknoppen dus we snoeien hard”, licht Verstegen toe. “Op een ander perceel Elstar-bomen, die in 2020 wel goed droegen, bleef de snoei beperkt tot wat takken ertussenuit halen. Daar komen we later terug voor de kleine knipjes, als je goed ziet wat bloemknop is en wat niet”.

De snoei van de peren is op enkele laatste rijen af en met ook al de nodige hectares appel gesnoeid, loopt het snoeiwerk lekker op schema. “We moeten nog wel flink wat hectares, maar verwachten gewoon ruim voor de bloei met het snoeien klaar te zijn”, concludeert hij.

Boomspecifiek dunnen

Met een rijke bloei in het vooruitzicht is precisiefruitteler Verstegen van plan alle percelen rond de bloei boomspecifiek te gaan dunnen. Met de tegenvallende dracht van Elstar in het vorige seizoen in het achterhoofd, wil hij alles op alles zetten om dit seizoen met minder handdunwerk een mooi uniforme vruchtdracht te realiseren, zonder dat een deel van de bomen te zwaar of te weinig draagt. Met taakkaarten op basis van de verschillen in bloei, kan hij straks heel vroeg met het bloemdunningsmiddel ATS spuiten, en worden de bomen die net wat minder bloeien gewoon overgeslagen.

Boomspecifiek wortelsnoeien

Een belangrijk onderdeel binnen het NPPL-project waaraan hij deelneemt is het boomspecifiek wortelsnoeien, wat hij voor de bloei wil gaan doen. “Inmiddels is de techniek en onze wortelsnoeier er helemaal klaar voor. En met dronebeelden zijn vorige nazomer de groeiverschillen tussen de bomen zichtbaar gemaakt en verwerkt tot taakkaarten”. Net als vorig jaar is het nu, in de winter, nog te nat om te wortelsnoeien, maar toen het laatst vroor kon hij op een aantal percelen peren wel met de trekker en wortelsnoeier aan de gang. “Het was gelijk even testen of alle aanpassingen goed werken. Maar het ging gewoon perfect. De precisiefruitteler wacht nu op droger weer of een vorstperiode zodat hij het selectief wortelsnoeien kan afmaken.

Bemesting volgt later

Wat betreft gewasbescherming en bemesting is het rustig middenin de winter. “Tot een paar jaar geleden reden we nog wel organische mest uit, maar daar zijn we mee gestopt. Al dat uitrijden kost veel tijd en eigenlijk gaat het ook wel goed zonder”. Wat later in de winter volgt wel de basisbemesting met kunstmest. Zwakke bomen die wat extra mest voor wat meer groei kunnen gebruiken, krijgen daarna nog een keer extra mest. “Dat laatste is weer onderdeel van precisiefruitteelt. Daarvoor is de onkruidspuit aangepast is en wordt dan gebruikt om opgeloste kunstmest per boom te doseren.”

Naast het snoeiwerk wordt er ook gesorteerd, maar met mate. “We kijken heel sterk naar vraag en aanbod. Zo zijn door de goede markt alle appels behalve Jonagold inmiddels weg. Maar alle peren liggen, mede door een prijsvorming die onder druk staat, nog in de ULO-cellen”.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin