Doorgaan naar artikel

Na overname krijgt Duijvestijn Tomaten kopieën in EU

Duijvestijn Tomaten wordt na overname door de Britse investeerder Cibus Capital een blauwdruk voor nieuwe duurzame glasgroentelocaties in de EU.

Duijvestijn Tomaten in Pijnacker is in Britse handen gekomen na overname. Het bedrijf blijft onder eigen naam produceren voor onder meer Britse klanten. Dat doet het binnen The Flavour Farm. Dit is een nieuw concern gericht op het ontwikkelen van hoogwaardige teeltlocaties in de EU. Dat bedrijf van Cibus Capital staat onder leiding van Gert van Straalen, eerder werkzaam bij RedStar VK.

Duijvestijn Tomaten is volledig overgenomen. De gebroeders Duijvestijn zijn daardoor geen aandeelhouder meer, maar blijven in hun huidige functie betrokken bij het bedrijf. Over de overnamesom doen de partijen geen uitlating. Het familiebedrijf in Pijnacker telt bijna 25 hectare met een jaarlijkse productie van ongeveer 17 miljoen kilo tomaten, deels afgezet via The Greenery.

Impact op duurzaamheid

De tomatenkwekerij in Pijnacker is nagenoeg CO2-neutraal door aardwarmte en zonnepanelen. Dit is de blauwdruk voor nieuwe vestigingen in onder meer Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Midden- en Oost-Europa. Dat stelt Gert van Straalen van The Flavour Farm. “De overname van Duijvestijn Tomaten is onze eerste stap. Duijvestijn is een topspeler in de duurzame teelt van premium tomaten en zal een hoofdrol gaan spelen in onze verdere activiteiten. The Flavour Farm en Duijvestijn delen dezelfde waarden die de basis zullen vormen voor de verdere groei van het bedrijf.”

Voor Peter Duijvestijn is het belangrijk dat Duijvestijn Tomaten op deze manier de meeste impact kan hebben op duurzaamheid. Ook biedt de stap meer kansen om te investeren in automatisering en robotisering. “Bankenfinanciering wordt toch steeds lastiger.”

Familiebedrijf

De gebroeders Duijvestijn waren al langer uit de directie gestapt om jongere medewerkers alle ruimte te geven. Nu zijn de gebroeders ook geen aandeelhouders meer. Het zestig jaar oude familiebedrijf houdt daarmee op te bestaan, maar zo voelt het niet, stelt Peter Duijvestijn. “We continueren alles wat we altijd gedaan hebben. Er verandert eigenlijk niet veel. Ook in de samenwerkingsverbanden in Nederland gaan we gewoon verder. We geloven in lange termijn samenwerking.” Hebben investeringsmaatschappijen diezelfde lange termijn focus? Daar hebben de broers lang over nagedacht. “Dit biedt meer kansen. We hebben er goed over nagedacht. Het is een partij die niet op korte termijn winst wil maken, maar echt impact wil hebben op duurzaamheid. Dat is dus afhankelijk van de strategie en visie van het bedrijf.”

Ook techniekbedrijven

Cibus wil met zijn investeringen bijdragen aan het verduurzamen van de wereldwijd. The Flavour Farm richt zich op hightech glasgroenteteelt in Europa. Cibus richt zijn pijlen ook op leveranciers van duurzame productiesystemen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin