Doorgaan naar artikel

‘Na jaren weer gekozen voor vast AC-folie’

Arthur van Geest in Tinte is zich weer aan het voorbereiden op de komende teelt.

De grondige schoonmaak tijdens de teeltwisseling is achter de rug. De eerdere aankoop van een naastgelegen kas maakte de arbeidsplanning iets makkelijker. “Als je bij de ene kas even niet meer vooruit kon, dan kon je nog doorgaan in de andere kas.”

In week 51 ligt de kas zo goed als klaar en worden de matten volgedruppeld. Met het voedingsschema wordt rond 3,5 EC gestart. Op 4 januari wordt de eerste tuin geplant, op 11 januari volgt de tweede kas. Als ras wordt overgeschakeld van Proloog op Sterrata. “Ik heb die op beide tuinen als proef gehad. Een mooie komkommer, die in het begin iets grover is dan Proloog. Ook geeft hij minder snel zwarte vruchten bij weersovergangen.”

Er gaan veel tijdelijke buitenlandse mensen naar huis met de feestdagen

Gewaswerk

Het werk bestaat nu uit het nalopen van matten en het ophangen van gewastouwtjes. Het komt goed uit dat de teeltwisselings-werkzaamheden voor een groot deel afgerond zijn. “Er gaan veel tijdelijke buitenlandse mensen naar huis met de feestdagen.”

Energiezuinig telen

Tijdens het warm houden van de kas probeert Van Geest de buffertank te vullen op momenten dat de stroomprijs gunstig is, om negatieve effecten van de hoge gasprijs op de warmteproductie zo veel mogelijk te beperken. De teelt zal starten op een temperatuur van 20 graden Celsius vlak. Om extra energie te besparen, is gekozen voor een vast AC-folie onder het beweegbare schermdoek. “De laatste jaren had ik dat niet meer gedaan.”

In de ene kas zal in de startfase zuivere CO2 gedoseerd worden zolang de luchtramen nog dicht liggen. De andere kas is nieuwer en hoger. “Daar durf ik het eerder aan om met de wkk te gaan doseren.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Arthur van Geest

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin