Doorgaan naar artikel

Na faillissement aardwarmtebron wil sector garanties

Aardwarmte wordt pijndossier voor sector, vreest Glastuinbouw Nederland. Foto: Gerard Boonekamp

Aardwarmte wordt pijndossier voor sector, vreest Glastuinbouw Nederland. Foto: Gerard Boonekamp

Het faillissement van aardwarmtebedrijf CLG Geothermie in Limburg doet vrezen dat de overheid aardwarmte niet voldoende steunt.

Dat zeg Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. De faillissementsaanvraag laat volgens hem zien dat de overheid niet duidelijk is over de voorwaarden rond aardwarmte. Zo werd de Limburgse aardwarmtebron stilgelegd vanwege mogelijke aardbevingsrisico‘s, terwijl dit risico volgens onderzoek heel beperkt is. Van der Tak vreest dat aardwarmte een gespreksonderwerp wordt in de onderhandelingen voor een nieuw glastuinbouwakkoord.

CO2-voorziening en de ODE-tarieven

De afgelopen maanden zijn vooral de CO2-voorziening en de ODE-tarieven besproken als voorwaarden voor een nieuw akkoord. “Ik hoop niet dat de ontwikkeling van geothermie in dat rijtje terechtkomt. We hebben als glastuinbouw en BV Nederland echt álle opties nodig om uiteindelijk klimaatneutraal te worden.”

Lees verder onder de foto

Aardwarmte wordt pijndossier voor sector, vreest Glastuinbouw Nederland. - Foto: Gerard Boonekamp

Aardwarmte wordt pijndossier voor sector, vreest Glastuinbouw Nederland. – Foto: Gerard Boonekamp

Positief advies volgt niet

Het faillissement is aangevraagd na twee jaar stillegging, vanwege mogelijke risico’s op aardbevingen. Deze maand zou duidelijkheid komen, omdat het ministerie van EZ het winningsplan moest beoordelen. Dat advies bleef uit. Overleg met Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het ministerie lijkt te bevestigen dat de beoogde instemming er ook niet gaat komen, schrijft aandeelhouder en private gebiedsontwikkelaar Californië BV.

Samen met drie telers is die organisatie aandeelhouder. De SodM lijkt de risico’s op aardbevingen niet volledig te kunnen uitsluiten, ondanks extern onderzoek dat die risico’s nuanceerde en de aandeelhouders zelf moesten financieren.

Duitse modellen gebruiken

Volgens regiovoorzitter glastuinbouw van LLTB Jean Aerts zou SodM eens naar Duitsland moeten kijken. “Opvallend is dat vlak over de grens in Duitsland over dezelfde ondergrond heel anders wordt geoordeeld en met goede risicomodellen geothermie wordt ontwikkeld. Wij zullen nu moeten gaan bekijken welke andere opties we hebben: biomassa, ondiepe geothermie, waterstof? Ook hier zitten voor- en nadelen aan.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin