Doorgaan naar artikel

‘Na de nattigheid staan asperges er goed bij’

Johan Bax oogstte op 4 augustus de laatste asperges. Op de reguliere productiepercelen stopte hij rond 8 juli al met steken, maar op een perceel van 6,5 hectare met Gijnlim en Grolim ‘trok hij door’ tot begin augustus. “Dat perceel gaat eruit en we wilden er nog zoveel mogelijk kilo’s vanaf halen.”

Helaas viel de productie in de laatste oogstweken tegen, als gevolg van het koude en regenachtige weer. Hierdoor was ook de kwaliteit niet optimaal: de stelen waren minder dik en de asperges waren wat bitterder. “Qua afzet liep het wel goed, we leverden deze extreem late asperges aan handelaren en aan klanten van de huisverkoop. De prijs was ook prima: deze kwam bij de dubbel A-kwaliteit uit op € 12 tot 12,50 per kilo. Maar we berekenden iedere week opnieuw of het nog rendabel was om door te blijven steken. Uiteindelijk was de rek er begin augustus uit.”

Geen parapluwerking

Bij de productiepercelen werd meteen na de oogst de folie opgerold en werden de bedden afgebouwd. Daarna voerde Bax tussen de bedden een diepe grondbewerking uit en startte hij met mechanische onkruidbestrijding, met behulp van een zelf ontwikkelde machine. “Maar door het natte weer konden we minder snel aan de slag met de mechanische onkruidbestrijding en was deze ook minder effectief. Daar kwam bij dat het loof van de asperges zich minder snel ontwikkelde als gevolg van het koude, natte weer. Hierdoor was er geen ‘parapluwerking’, waardoor onkruid meer kans kreeg. Als gevolg hiervan staat er hier en daar nog wat onkruid. Maar persoonlijk vind ik dat geen ramp, zolang een perceel maar niet overwoekerd raakt.”

Op 1 perceel reed ik ook nog Betacal uit, om de pH wat omhoog te brengen

Rundveedrijfmest

Na de oogst bracht Bax ook rundveedrijfmest op de percelen; zo’n 15 tot 25 kuub per hectare. “Normaal doen we dit de eerste 2 weken van augustus, maar ook hierbij gooide de nattigheid roet in het eten. Het liep allemaal wat uit. Op 1 perceel reed ik ook nog Betacal uit, om de pH wat omhoog te brengen.”

Hoge Botrytisdruk

Inmiddels staan de asperges half september volgens Bax goed in het loof en zijn de eerste percelen al flink geel gekleurd. “Ook de andere percelen gaan al in winterrust. Hoewel het nu overdag warm is, zijn de nachten koud en vochtig. Hierdoor is de Botrytisdruk hoog, wat het afstervingsproces versnelt. Daar doe je weinig aan; als teler ben je toch overgeleverd aan de grillen van het weer.”

Het gewas heeft een goede groei doorgemaakt en staat er prima bij

Laatste grondbewerkingen

De teler voerde op 8 en 9 september de laatste grondbewerkingen uit op de aspergepercelen. “Normaal doen we 6 tot 8 grondbewerkingen na de oogst, dit keer slechts 5 à 6. Ook dat was te wijten aan het natte weer. Dit heeft de boel flink in de war geschopt, maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Het gewas heeft een goede groei doorgemaakt en staat er prima bij. De komende maanden is het rustig, wat de asperges betreft. Pas rond Sinterklaas moeten we weer echt ‘aan de bak’, met het maaien en composteren van het loof.”

Mentaliteit arbeidsmigranten

Bax wil tot slot nog kwijt dat de personeelsvoorziening een steeds groter issue wordt in de aspergeteelt. Met name de veranderende mentaliteit van arbeidsmigranten baart hem zorgen. “We werkten de afgelopen twee jaar met Roemenen. Dat ging het eerste jaar goed, maar dit jaar zag je de motivatie al teruglopen. Buitenlandse medewerkers stellen steeds hogere eisen, worden kritischer en vinden geld verdienen minder belangrijk. Dat is voor ons reden om het areaal wat af te bouwen.”

Auteur: Ank van Lier

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Johan Bax. Foto: Bert Jansen
Johan Bax

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin