Doorgaan naar artikel

Motie: Niet wijken bij terreur huisvestingsplan

Tomaten van telersvereniging Prominent, onderdeel van Growers United. - Foto: Gerard Boonekamp

Tomaten van telersvereniging Prominent, onderdeel van Growers United. - Foto: Gerard Boonekamp

De gemeente Westland moet verder werken aan een Polendorp in De Lier juist als reactie op bedreigingen en aanslagen.

Dat is de strekking van een motie die christelijke partijen ChristenUnie en SGP met GroenLinks hebben ingediend in de gemeenteraad van Westland. Het plan voor een Polendorp met 680 bedden roept veel weerstand op vanwege de schaal. De protestbewegingen in het dorp wijzen het gebruik van dreigementen en geweld af, maar willen centra niet groter dan 120 bedden.

Brandstichting

Al enkele maanden ontvangt de eigenaar van de grond, een orchideëenkweker, bedreigingen. Ook is brand gesticht op zijn bedrijf. Als reactie roepen de politieke partijen de burgemeester en wethouders op nu een oplossing aan te dragen om de terreur te stoppen. De gemeente moet principieel tonen dat dreigementen geen rol van betekenis spelen in besluitvorming.

Plan stilgelegd vanwege bedreigingen

Het plan voor een Polendorp van 680 bedden komt van uitzendbureau Tradiro dat in 2007 op verzoek van telersvereniging Prominent is opgericht. Ondertussen levert het bureau personeel aan meerdere sectoren ook buiten de tuinbouw. Tradirio heeft het plan tijdelijk stilgelegd vanwege de bedreigingen.

Andere huisvestingsplannen

In de gemeenteraadsvergadering dinsdag 16 februari komen meer huisvestingsplannen aan bod. Zo kan de raad voorlopig instemmen met plannen voor 250 bedden in een centrum op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Het project in De Lier is drie keer zo groot, maar heeft volgens de plannenmakers voldoende maatregelen genomen om overlast te voorkomen.

Nog altijd is niet duidelijk hoeveel slaapplaatsen gecreëerd worden als tuinbouwbedrijven eigen huisvesting op de bedrijven mogen realiseren. Dat zal echter niet op grote schaal plaatsvinden, waardoor centrale woonlocaties nodig blijven in Westland.

Beheer
WP Admin