Doorgaan naar artikel

Morgana: ‘Lekkerste appel is niet per se de makkelijkste’

Morgana

Roger Wouters en zijn Morgana's, met de pers en influencers in zijn kielzog. - Foto: Twan Wiermans

Nu nog aan de boom, vanaf 7 november in de supers. Fruitmasters zet de Morgana-appel in de schijnwerpers.

De meeste appels zijn lang en breed geplukt. Maar de laatste Morgana-appels mogen nog heel eventjes doorrijpen. Zoals bij Roger Wouters in het Zuid-Limburgse Reijmerstok. Op zijn bedrijf liet afzetcoöperatie Fruitmasters afgelopen week het clubras zien aan pers en influencers, die zelf ook even mee mochten plukken.

Smaaksegment supermarkten

“Een mooie appel”, aldus Wouters. “Hard, zoet, sappig en mooi egaal van vorm. Dat past goed in het smaaksegment van de supermarkten.” De Zuid-Limburgse teler had speciaal voor het Morgana-event op zijn boomgaard een hoekje nog helemaal ongeplukt gelaten. Maar door de gunstige groeiomstandigheden dit seizoen was het late ras wel al een paar weken eerder dan normaal aan de eerste pluk toe. Wouters plukt nog tot eind oktober door op de 5 hectare Morgana’s.

Bij meer supermarkten

De bomen van het clubras staan nu 4 jaar in de grond bij Wouters. Door de fusie van Fruitveiling Zuid-Limburg met Fruitmasters zijn zijn Morgana-appel bij de grootste Nederlandse fruitcoöperatie terecht gekomen. Op 7 november gaat de verkoop officieel van start, in Nederland bij onder andere supermarkten van Plus, Coop, Vomar, Dekamarkt, Poiesz, Jan Linders, Boni en Boon’s Markt, en bij de Sligro.

Niet de makkelijkste om te telen

Dat de appel gunstige eigenschappen heeft voor de consument (sappig, fris, zoet én On the way to PlanetProof) wil nog niet zeggen dat het ook voor de teler alleen maar gunstige teelteigenschappen heeft. Om de teelt in goede banen te leiden, heeft Fruitmasters teeltadviseur Henk Nooteboom rondlopen. “De lekkerste appel is meestal niet de makkelijkste om te telen”, weet Nooteboom uit vele jaren teeltervaring als teler en als adviseur.

Kleurings- en stipgevoelig

“Ik zie her en der bij Morgana-telers dit jaar veel verschillende rijpingsstadia aan de boom hangen. De teler moet daardoor wat meer moeite doen om deze appel goed te oogsten.” Nooteboom is een voorstander van een wat meer tweedimensionale architectuur van de Morganabomen in de boomgaard. Dat bevordert een meer egale rijping. “Met te veel vruchten aan de boom is deze appel wat kleuringsgevoelig. En met te weinig vruchten aan de boom weer wat stipgevoelig.”

Volgens de teeltadviseur is het daarom heel belangrijk dat de telers zuiver en generatief plantmateriaal gebruiken. Met zuiver bedoelt Nooteboom dat het uitgangsmateriaal (enthout en/of oculatiemateriaal) dat wordt gebruikt bij de opkweek van het plantmateriaal uitsluitend van doorgeselecteerde moederbomen afkomstig is.

Beheer
WP Admin