Doorgaan naar artikel

‘Mooie dingen in de zachtfruitsector’

De hele sector profiteert van het initiatief Fruitport in West-Brabant.

Ik ben Gerard van den Brand, dit jaar exact 25 jaar aardbeiteler in Altforst (Gld.) en sinds 1 januari 2018 voorzitter van de Landelijke LTO Gewascommissie Aardbei. Verder ben ik bestuurslid bij de Stichting Aardbei Onderzoek (SAO), voorzitter van de regionale aardbeiwerkgroep Gelderland, en vanaf nu ook columnist!

In mijn openingswoord op de landelijke Aardbeiendag, in januari in Den Bosch, vertelde ik dat onze sector een extreem jaar achter de rug heeft, en dat deze extremen steeds normaler lijken. Alles was ‘te’ in 2018: het weer, de producties en de schommelingen in de prijsvorming, ondanks dat we steeds meer beschermd telen. Die schommelingen zijn lastig voor retail en voor onszelf.

Zonder goed onderzoek staat onze koppositie op de tocht

Klimaatdoelen

Daarnaast zijn er organisatorische en teelttechnische uitdagingen – denk aan arbeid, energie, plantgezondheid, en water – die veel inzet, geduld en vindingrijkheid vragen. Vandaag las ik een stuk van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat het halen van de klimaatdoelen nergens zo succesvol verloopt als in de tuinbouw. Dit stemt mij buitengewoon positief. Eveneens positief is dat we met de gezamenlijke investeringen met de SAO ook de eerste onderzoeksresultaten hebben geboekt. Alleen door er samen de schouders onder te blijven zetten, komen we verder: zonder goed onderzoek staat onze koppositie op de tocht. Arbeid is van een toenemende zorg, we moeten ons positief blijven promoten om werknemers te stimuleren in onze sector te willen en blijven werken.

Onderzoek moet voor behoud koppositie

Opleiding personeel

Maar er gebeuren ook mooie dingen, waarbij telers en bedrijfsleven elkaar juist opzoeken en versterken. Fruitport West-Brabant is zo’n voorbeeld. Samen wordt gewerkt aan een duurzame sector, met ontwikkelmogelijkheden en bestaansrecht voor de ondernemers in het gebied. Via de werkgroep ‘Kennis, Onderzoek en Onderwijs’ maken zij zich hard voor goed opgeleid personeel en het ontwikkelen en implementeren van de beste kennis. De economische impact van de zachtfruitsector komt ook in beeld. Het initiatief startte in West-Brabant, maar onze hele sector profiteert ervan.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin