Doorgaan naar artikel

Mooi weer, veel werk in teelt zachtfruit

Lekker weer, dat is lekker werken. Het snoeien schiet dan ook harder op dan anders.

We hebben tot vorige week een mooie droge periode vroeg in het jaar achter de rug. En dan kan je al het werk weer mooi inplannen. In het snoeien gaat op een fruitbedrijf als het onze in de winter toch ongemerkt heel veel tijd zitten. Ook de druppelinstallatie mag weer worden doorgespoeld en op gang worden gebracht. En dan ook even goed nalopen, want soms knip je met snoeien even mis en zit er een gaatje in een druppelslang.

Bessen lopen alweer uit

Het snoeien schiet al goed op, ik heb altijd het gevoel dat het makkelijker gaat met gewoon lekker weer. Het werk binnen is ook aardig gedaan, alle machines zijn weer van onderhoud voorzien en weer lekker doorgesmeerd , wat kapot is vernieuwd en weer scherp gemaakt, de tunnelkas is weer gesloten en ik zie de bessen daar al weer zachtjes uitlopen. Dat hoeft voor ons nog niet te snel, want het kan nog maar zo een keer goed vriezen. Ook op de foliekas zit nieuw folie, dus kunnen we er weer een tijdje tegen.

Vraag is goed en daar gaat het om

De rode bessen zijn we nog volop aan het sorteren met een mooi groepje mensen. Ook daar zit nu meer werk aan, omdat er een besje meer uitgegooid moet worden. We merken wel dat dit erg verschillend is met de verkoop per dag; het is hollen of stilstaan. Maar de vraag is goed en daar gaat het om.

Geld durven vragen

Voor het nieuwe seizoen moeten we wel aan de bak. Als ik zie wat er allemaal duurder is geworden dan mag de prijs wel een heel stuk omhoog; of we het nu hebben over kunstmest of over verpakkingen, het is iedere keer weer schrikken als je wat bestelt. En ook de arbeidskosten: op onze bedrijven is veel personeel met een minimumloon en alleen dat al is 10% verhoogd. Dat maakt een groot deel uit van de kostprijs. Dus dat werk bij ons is mooi, maar we moeten wel geld durven vragen, anders verdwijnen deze teelten uit Nederland.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin