Monsanto wil Syngenta overnemen

06-05-2015 | Laatste update op 05-12 | |
Monsanto wil Syngenta overnemen

Monsanto, ’s werelds grootste zaadbedrijf, heeft opnieuw Syngenta benaderd voor een overname, bijna een jaar nadat de eerste poging mislukte. Dit meldt de website Bloomberg. De combinatie van beide bedrijven zou wereldwijd marktleider worden in zowel zaaizaad als gewasbeschermingsmiddelen.

Ingewijden, die niet bij naam genoemd willen worden, melden aan Bloomberg dat beide multinationals de afgelopen weken uitvoerig met elkaar hebben gesproken. Het in de VS gevestigde Monsanto zou mede geïnteresseerd zijn in z’n Europese branchegenoot vanwege de gunstige fiscale regelingen in Zwitserland. Syngenta, wereldwijd de grootste in gewasbeschermingsmiddelen, heeft bovendien sinds 2012 een kwart van zijn beurswaarde verloren, aldus Bloomberg. Het aandelenpakket heeft nu een waarde van bijna 28 miljard euro. Vorig jaar waren er eveneens gesprekken tussen beide grote multinationals maar die ketsten af nog voor er onderhandelingen werden gestart.

Omwille van anti-kartel wetgeving zou Monsanto bereid zijn een deel van de gecombineerde bedrijfsonderdelen te verkopen, aldus een van de bronnen. Daarvoor zou het vorig jaar al contact gezocht hebben met potentiële kopers zoals Bayer. Bij de toenadering van vorig jaar speelde mee dat de belastingvoorwaarden voor bedrijven in Zwitserland gunstiger zijn dan in de VS.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur


Beheer