Doorgaan naar artikel

‘Mondial, Tracer en Gaucho moeten we houden voor Chinese kool’

Image premium

Op dinsdag 6 mei oogstte Arjen Bevelander in Achthuizen zijn eerste Chinese kool. Het waren kolen van 650 gram. Op donderdag 8 mei werden de eerste kilokolen gesneden.

“De kwaliteit is prima. Wij oogsten normaal tussen 700 en 1.000 gram, maar in het begin mogen we vanaf 500 gram al leveren.” De afzet gaat voor het grootste deel op contractbasis. “Daarom volg ik de vrije markt prijzen niet zo, maar ik begrijp dat er nog import is en dat er nog kolen uit de kas komen. Die zijn toch wat zachter dan de kolen uit de vollegrond.”

Slakkenkorrels voor het doek

Bevelander strooide volvelds slakkenkorrels voordat hij het doek legde. In een perceel dat voor week 20 op de rol staat staan op de uiteinden van het perceel wat kolen met glazigheid. “Die kolen hebben hun vocht niet helemaal kwijt gekund.” Beregenen deed hij drie keer; kort na planten en twee keer over het doek heen. In de week van 5 mei regende het op Goeree-Overflakkee eindelijk weer eens wat.

Bemesting en onkruid

De bemesting bestond uit 750 kilo Nutramon, 80 kilo Tripelsuperfosfaat en 400 kilo Patentkali per hectare. Tegen

onkruid voert Bevelander op zijn kleigrond geen bestrijding uit. “We planten op een rijafstand van 37 centimeter. Dan heeft Chinese kool het gewas vrij snel dicht en krijgt onkruid nauwelijks kans. We zitten ook op grond waar de druk van onkruid laag is. We hebben wel eens bij wijze van proef op een rijafstand van 50 geplant, maar dan schiet het onkruid er wel doorheen.”

Als… dan zijn insecten geen probleem

Bevelander toont zich nog bezorgd over de toelating van de middelen Mondial, Tracer en het verdwijnen van Gaucho als zaadcoating. “Nu Gaucho is verdwenen, moeten we het gewas preventief tegen bladluizen behandelen. Dat betekent dat we intensiever moeten spuiten. Ik weet dat fabrikanten als Bayer en Syngenta zich hebben verzet tegen het intrekken van dit soort middelen, maar ik denk toch dat ze meer hadden kunnen doen. De tuinbouw is voor hen al een kleine sector en de teelt van Chinese kool stelt dan natuurlijk helemaal niets voor. Als we Mondial, Gaucho als zaadcoating en Tracer als gewasbehandeling in de teelt mogen gebruiken, dan vormt de insectenbestrijding in Chinese kool in ieder geval geen enkel probleem.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin