Doorgaan naar artikel

Mogelijk toch planschade glasperceel

planschade glasperceel premium

Sloop kassen. Foto: RBI

De gemeente Horst aan de Maas moet mogelijk toch planschade betalen aan een eigenaar van een glasperceel waarvan de bestemming veranderde.

De schade ontstond rond 2013 toen regels voor het starten van een glastuinbouwbedrijf veranderden. Voor de start van een nieuw bedrijf was volgens een nieuw bestemmingsplan Californië plots 5 hectare nodig. Die ondergrens was 2 hectare. Het bedrijf ABC zag daardoor de waarde van haar grond dalen. Het perceel was namelijk kleiner dan 5 hectare.

Niet voorzien

De gemeente wees een verzoek voor planschade echter af, omdat de stap voorzienbaar was en ABC niet acteerde tegen de plannen. ABC had bovendien geen activiteiten ondernomen om een bedrijf te starten toen het perceel in haar bezit was.

Onteigening

De Raad van State ziet dit nu echter anders. Ook de gemeente Horst aan de Maas erkende tijdens de zitting alsnog dat het niet mogelijk was om de verandering in ondergrens te voorzien. Niet in de tekst van het bestemmingsplan en ook niet in een koninklijk besluit tot onteigening in 2010.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin