Mogelijk opleving afzet wintergroente

10-01-2012 | |
Mogelijk opleving afzet wintergroente

Voor telers van typische wintergroente is er mogelijk hoop op een opleving van de afzet. Met de voorspelde lichte vorst volgende week moet de afzet kunnen verbeteren. Handelsbedrijven hebben daar in ieder geval de hoop op gevestigd.

Kaarten het best voor spruiten
Voor spruiten, witlof en prei zijn er mogelijkheden. In de daghandel is dat nu nog niet sterk merkbaar. De komende dagen worden contracten ingetekend. Het is afwachten hoe dan de verhouding op de dagmarkt komt te liggen. Voor spruiten lijken de kaarten het best voor een prijsopleving. De markt is schoon, zegt een handelaar. Ook is er al iets meer interesse in de laatste twee dagen. De prijzen voor A en B van rond de 30 cent tonen dat nog niet.

Prei
Voor prei is een verbetering van groot belang. Een handelsbedrijf zegt telers aan te zetten te blijven oogsten. Met prijzen onder de 20 cent is het bijna ondoenlijk personeel uit te betalen. Een koudeperiode kan de markt uit de goot halen.

Acties
Toch zijn er deze week behoorlijke acties in de winkels. Met vier acties voor boerenkool lijkt het al echt winter. Een AGF-chef van supermarktketen C1000 zegt dat de 1+1 actie voor spruiten en boerenkool de afzet verviervoudigt. Toch is het nog niet genoeg om de prijzen uit het dal te halen.
Een handelaar noemt de handel in kool, peen en uien nog zo dood als een pier. Al kan dat in de handel zo omslaan, stelt hij.

Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Jeroen Verheul

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer