Doorgaan naar artikel

Moeizame start paprikaseizoen door veel aanbod

paprikaseizoen

In september waren de prijzen voor paprika’s hoog en de volumes laag. - Foto: Ton van der Scheer

De start van het paprikaseizoen was voor alle kleuren moeizaam. Door het hele seizoen heen wisselden het aanbod en de prijzen behoorlijk. De productie stopt eind oktober. In België is dat niet eerder dan in andere jaren; in Nederland wel.

Door veel aanbod bij rode paprika was het hele seizoen de afzet niet makkelijk. Vanwege de hoge energieprijzen was de verwachting aan het begin van het seizoen dat de productie later op gang zou komen. “In week 12-13 is de aanvoer van rode paprika hier in de normale tijd van start gegaan, terwijl de retailers hun product nog uit Spanje haalden”, zegt Wouter Willems, manager sales bij Royal Zon. “De afzet in de zomer is moeilijk geweest met een prijsdieptepunt van 40 cent per kilo.”

In week 33-34 was er bij rode paprika een opleving van de prijzen door minder aanbod in West-Europa. Deze dip in de productie is volgens de salesmanager een gevolg van het beëindigen van paprikateelten vanwege teeltproblemen of hoge energieprijzen. Ook in Zuid-Europa (Murcia) zat er toen een gat in de productie.

De kwaliteit van de rode paprika is het hele jaar goed geweest. In week 38 liepen de prijzen op naar € 2 per kilo. “Dat zal het hele seizoen niet goedmaken, maar zo kan een teler het seizoen toch goed afsluiten.”

Kostprijs per bedrijf anders

Bij groene paprika is gemiddeld een goed seizoen gedraaid met goede prijzen. Willems: “Hoe goed het seizoen voor de teler is geweest, hangt af van de kostprijs, die voor ieder bedrijf anders is.” De productie van groene paprika is met prima zetsels en goede vruchtkwaliteit vlak verlopen. Groene paprika past goed in de mix-verpakkingen met rood en geel.

Bij geel is het seizoen met pieken en dalen verlopen. “Van de gele paprika kwam de aanvoer met hozen. Door het warme weer met hoge temperaturen waren de zetsels groot. Dat zorgde voor veel kleine vruchten met een laag vruchtgewicht van 140 tot 145 gram. De prijzen van deze productie was niet hoog.” De kwaliteit van de gele paprika was het hele seizoen goed.

Oranje paprika dit jaar tegenvaller

Voor de telers van oranje paprika verloopt het seizoen teleurstellend. – Foto: Peter Visser

Oranje is dit jaar niet de goede kleur voor de afzetmarkt. “Er is te veel productie van oranje paprika door een te groot areaal in Nederland en België, waardoor er geen goede afzet is te regelen. Hierdoor waren de prijzen lager dan van de andere kleuren. Hier komt bij dat van de oranje paprikarassen minder valt te oogsten. Daardoor schiet de opbrengst voor de telers tekort.” In week 38 zijn de prijzen van de oranje paprika, net als van de ander kleuren, wel hoger. Wat een negatieve rol in de afzet speelt, is dat de export van de kleuren oranje, geel en rood naar verre bestemmingen zoals Japan en Amerika, vrijwel is gestopt vanwege de behoorlijk dure luchtvracht. Hierdoor is er te veel aanbod in Europa.

Wisselend paprikaseizoen

Het paprikaseizoen in België verliep ook behoorlijk wisselvallig. “Vooral van rode en gele paprika schommelden de prijzen sterk”, zegt Benny Cuypers, Divisiehoofd Verkoop groenten van BelOrta. “Van de ene op de andere week was het anders. Zo waren er periodes met een hoog volume en hoge prijzen, maar ook andersom. Hierdoor was er in vergelijking met andere seizoenen minder een bepaalde lijn in te trekken. Bij groen verliep het meer volgens een vaste lijn.”

Bij rode paprika was er in de weken 22 tot 24 een grote aanvoer met hoge prijzen, terwijl er in de weken 26 en 27 minder volume was met dalende prijzen. In de weken 30 en 31 was er een piekproductie, maar zaten de prijzen op een laag niveau van € 0,60 tot € 0,70 per kilo.

Bij geel was er in week 28 een grote productie met sterk gestegen prijzen. “De prijs is niet alleen afhankelijk van het aanbod, maar ook van de vraag. Deze is bijvoorbeeld groter bij mooi bbq-weer.”

Hoge paprikaprijzen in september

In september zijn de prijzen voor paprika’s hoog en de volumes laag. Cuypers: “Door het aflopen van het seizoen is het volume lager en doordat Spanje nog niet in productie is, ontstaat er een gat in de aanvoer. Dat zorgt voor hogere prijzen.”

In België loopt het paprikaseizoen op z’n eind. “Half oktober hebben we de grootste aanvoer achter de rug. De productie gaat door tot het eind van deze maand.”

De productie in Nederland gaat ook door tot week 43-44, is de verwachting. Dat is wel een paar weken eerder dan andere jaren. Veiling Zon schakelt dan over op productie uit Spanje.

Beheer
WP Admin