Modder spuiten tegen perebladvlo

28-03-2017 | Laatste update op 03-08 | |
Modder spuiten in de fruitteelt als preventieve gewasbescherming. Foto: Vidiphoto
Modder spuiten in de fruitteelt als preventieve gewasbescherming. Foto: Vidiphoto

Spuiten met modder gebeurt nu in de fruitteelt als preventieve maatregel tegen onder meer de perebladvlo. Voorbijgangers vinden het een eng gezicht.

Voor de tweede keer dit jaar voorziet fruitteler Thomas de Vree in Dodewaard deze week zijn perenbomen van een laag witte klei. Het ziet er bijna winters uit, maar het is een typsich voorjaarsplaatje: het modderspuiten is bedoeld om te voorkomen dat de perenbladvlo eitjes legt. De spuitbeurt kan zelfs de larven van het insect doden, terwijl de natuurlijke vijanden als oorwormen en roofwantsen gespaard blijven.

Goedkoop en vaker toepasbaar

Het is een even biologische als effectieve manier van het voorkomen schade aan bomen en (later) vruchten. Omdat het spuiten met klei relatief goedkoop is, wordt het in de fruitsector steeds meer en vaker toegepast. Het modderspuiten was afgelopen zomer tijdens het hete weer van eind augustus en begin september actueel, als middel om de al bijna oogstbare appels te beschermen tegen zonnebrand.

Fruitteler Thomas de Vree spuit witte klei tegen de perebladvlo. - Foto: Vidiphoto

Fruitteler Thomas de Vree spuit witte klei tegen de perebladvlo. – Foto: Vidiphoto

Spookachtige aanblik

Nadeel van deze vorm van groene gewasbescherming is dat het na iedere regenbui opnieuw aangebracht moet worden. De afgelopen dagen en weken was dat echter geen probleem.

Wel een hardnekkige kwestie is de voor velen wat spookachtige aanblik. Fruittelers worden door voorbijgangers vaak aangesproken tijdens het spuiten van het witte goedje, omdat vaak gedacht wordt dat het gaat om een chemisch middel. Doorgaans wordt verbaasd en positief gereageerd als blijkt dat juist het tegenovergestelde het geval is.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer