Doorgaan naar artikel

Mitas te water met Claastrekker

Het wordt wel eens voor de flauwekul gezegd: ‘die trekker heeft zo’n brede banden, die rijdt zelfs nog over water.’ Zou dat écht kunnen?

Dat dachten ze ook bij bandenfabrikant Mitas. De foto’s bewijzen de uitkomst, en voor de critici; TREKKER was erbij, en deze 4 ton wegende Claas Axos 320 drijft écht volledig, zonder de bodem te raken. Dat lukt dankzij het enorme volume van de 1250/50R32 banden met dichte velgen achterop, en 750/55R30 voorop. Onder de trekker zitten geen extra drijvers, behalve dat de neus steunt op een leeg olievat. Te water blijkt het profiel van de banden wonderwel genoeg grip op het water te hebben, om de trekker voort te stuwen. Om bakboord of stuurboord te gaan zitten gebruik je simpelweg de stuurremmen.


Nadenken over verhouding machinegewicht en bandenmaat

De serieuze ondertoon van deze stunt is natuurlijk het vragen van aandacht voor deze opmerkelijk brede banden. Mitas, tegenwoordig onderdeel van Trelleborg Group, wil gebruikers met het oog op bodemverdichting vooral laten nadenken over de relatie tussen machinegewicht en bandgrootte. Deze combi, extreem brede banden onder een extreem lichte trekker, tonen aan wat er mogelijk is.

Benelux voorop

Mitas is de enige fabrikant die de brede 1250-banden produceert in radiaalversie. De markt voor deze maat moet echt ontwikkeld worden. Toch gaan we in de Benelux voorop met het toepassen van de band. Van de 30 banden die in Mitas van deze maat in Europa verkocht, draaien de meesten in onze regio. Fabrikanten als Dewulf, Vervaet en Vredo testen ermee onder hun zelfrijders. Maar ook onder trekkers en combines is er afzet, een Drentse loonwerker heeft ze bijvoorbeeld achterop zijn John Deere 7710, en in België draait een setje onder een New Holland T9-kniktrekker.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Matthijs Verhagen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin