Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Misselijkmakende maaltijden

De Topsector Agri & Food trekt geld uit voor een onderzoek naar het verminderen van voedselverspilling in de luchtvaartsector. Hulde!

De Topsector Agri & Food trekt geld uit voor een onderzoek naar het verminderen van voedselverspilling in de luchtvaartsector. Hulde!

Ik heb laatst een reis gemaakt naar Australië. Ik vloog met Cathay Pacific. Vriendelijke stewardessen, dat wel. Maar het eten was niet geweldig. En dan druk ik me zeer diplomatiek uit. Eigenlijk wil ik zeggen dat alle voedsel dat is gebruikt bij het bereiden van met name de warme gerechten, feitelijk als verspild moet worden bestempeld.

Dieptepunt was een zogeheten Congee (spreek met een Chinees-Engels accent uit als ‘kondzjie’) van rijst en rundvlees dat mij op de terugreis werd voorgezet. De rijst was met veel zout tot een soort stijve pap gekookt, met enkele donkerbruine vlekken erin, vermoedelijk afkomstig van de overblijfselen van een rund. Ik heb er welgemoed één hap van genomen, toen nog in de veronderstelling dat het misschien wel eens een lekkernij zou kunnen zijn. De rest van de vlucht – we moesten nog ruim 2 uur om om half 7 in de morgen op Schiphol te landen – ging voorbij in een naar het mij toescheen dagenlang durend heroïsch gevecht tegen de misselijkheid. Een gevecht dat gelukkig voor mijn medepassagiers maar net door mij werd gewonnen.

Het onderzoek dat gedaan gaat worden naar minder voedselverspilling in de luchtvaart heeft mijn volle zegen. Maar dan alleen als het van begin tot eind gaat over het verbeteren van de smaak, geur en verteerbaarheid van de maaltijden. Ja, maar smaken verschillen, werpen sommige zogenaamde stakeholders dan wellicht tegen. Natuurlijk. En daarom juist moet er ruim van tevoren meer te kiezen zijn. Als we vooraf via internet onze stoel al kunnen reserveren, dan kunnen we ook vooraf onze maaltijd samenstellen uit een standaard pakket van maaltijdcomponenten. En laat dan alstublieft bij die componenten wat minder de nadruk liggen op dode dieren (waar zo’n vliegtuigcabine op lange vluchten allerakeligst van gaat ruiken) en meer op niet al te rigoureus doorgekookte groente. Dan hoeven ze mijn portie niet meer weg te gooien.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers