Doorgaan naar artikel

‘Misschien toch uit voorzorg komkommer krijten’

Foto: Gerard Boonekamp premium

Foto: Gerard Boonekamp

De 23 en 26 april geplante hogedraadteelt bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel staat er naar tevredenheid bij.

Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “Het gewas heeft wel geleden onder het extreem warme weer. We hadden geen krijt en geen dakberegening. Omdat de hoeveelheid licht in mei tegenviel, hadden we niet voor een coating op het kasdek gekozen. De ergste hete dagen hebben we toen wel even het verduisteringsdoek en het heldere energiedoek, die op hetzelfde dradenbed liggen, allebei voor 40% dicht getrokken. Met een kier van 20%. Maar voor de planten bleef het moeilijk. Voor personeel dat bovenin aan het werk was, maakten de schermen het wel prettiger.”

Instralingspieken

Op een hele dag met felle instraling wordt zo goed mogelijk gereageerd. Nog lastiger zijn extreem warme dagen met bewolking. “Dan gaan de schermen onder de 700 Watt instraling open, omdat het anders te bedompt wordt onder de doeken. Maar als de zon ineens tussen de wolken door komt, dan ben je te laat met schermen. Terwijl je dan naar pieken tot 1.200 watt instraling kan schieten. Dat kan funest zijn voor het gewas. Je vraagt je af of je toch niet beter het zekere voor het onzekere moet nemen, en voortaan vooraf krijt moet aanbrengen. Misschien mis je dan een paar procent productie vanwege dat krijt, maar als je planten kwijt raakt, dan kost dan nog meer. Want je hebt er altijd wat zwakkere broeders tussen staan die het eerder opgeven. Maar die heb je wel nodig. Ze zijn sterk bepalend voor de eindproductie.”

We proberen er in de ochtend een buisje in te leggen, om de warmte kwijt te raken en om het gewas te activeren

Extra licht met leds

Ondanks de huidige warme weersomstandigheden wordt er nog wat gestookt ten behoeve van de CO2-dosering. “We proberen er in de ochtend een buisje in te leggen, om de warmte kwijt te raken en om het gewas te activeren.” In de morgen gaan ook de lampen even aan, om de planten ‘wakker te maken’.

In de afdeling met led blijven de ledmodules tot ’s avonds aan. “Om te proberen of dat wat extra’s doet. Je brengt met led extra licht in de kas, waarbij je de temperatuur nauwelijks verhoogt. Met 17 uur per dag 30 Joules/uur erbij geef je dan 560 Joules extra. Op die manier kun je de licht/temperatuur-verhouding verbeteren op warme dagen met een hoge etmaaltemperatuur. Ik heb het gevoel dat het in de kas met led makkelijker gaat dan in de afdeling met alleen Son-T. Het staat er beter bij. Qua aantal stuks snij je niet meer, maar het is vooral het gemiddeld vruchtgewicht dat hoger ligt.”

EC loopt makkelijk iets op

Vanwege de beperkte capaciteit druppelaars (1,2 liter/uur) moet tijdens het hete weer vrijwel continu gedruppeld worden. De EC loopt daardoor makkelijker op. “We vangen dat op door een EC-verlaging toe te passen, om niet te hoog uit te komen op zonnige dagen.”

Extra biologie uitgezet

Aan plagen is er van alles wat te zien, maar het blijft onder controle. “Zelfs tegen luis zijn we meer met biologie aan de gang gegaan. We zetten elke week een halve sluipwesp/m2 uit. Je ziet parasitering. Met het extreem weer hebben we extra biologie uitgezet tegen spint. Als voorwerk, want je weet dat spint dan toch gaat komen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin