‘Misschien spelen we quitte, misschien ook niet’

02-03-2017 | |
Peeters
Martin Peeters rabarberteler
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Sinds de eerste week van februari is Martin Peeters op de locatie in Leunen weer rabarber aan het oogsten. “Ze hadden al vroeg voldoende natuurlijke koude gehad, dus we zijn na nieuwjaar begonnen met inzetten. Omdat ze voldoende koude hebben gehad, konden we het inzetten mooi spreiden.”

Tussen de eerste en de tweede afdeling zit een week; tussen de tweede en de derde ook en tussen de derde en de vierde zit ruim twee weken. “Dat belooft dus een mooi oogstverloop te worden”, verwacht Peeters op 22 februari.

Dunnere sortering

De oogst zelf bevalt Peeters een stuk minder. “Het is wat we verwacht hadden door de proeven die we eerder bij een collega hadden ingezet. De kwaliteit is goed, maar de sortering is dunner dan normaal. Qua productie verwachten we dan ook op de helft uit te komen. Dat is het gevolg van het feit dat die planten vanaf begin juli helemaal opnieuw zijn moeten beginnen na die zware hagelbui.” Aan het eind van de rit rond half april zal blijken hoe de balans is uitgevallen. “Misschien spelen we quitte, misschien verdienen we nog wat of we schieten er wat bij in. Ik weet het niet, maar in dit stadium is het belangrijkste dat we weet aan de gang zijn.”

Vorst niet verkeerd

Over de planten op het veld met rotte harten valt nog weinig te zeggen, maar de winter met drogende omstandigheden door de vorst is in ieder geval niet verkeerd geweest. “Nu de temperaturen wat oplopen, beginnen de knoppen zich vol te zuigen. Als er blad op komt, zal blijken hoe het met het wortelgestel zit. Kunnen de planten de belasting dan aan?” De verwachtingen zijn in ieder geval niet hooggespannen. “Alles wat dat perceel dit jaar nog brengt is meegenomen, zo kijk ik er tegenaan.”

Nog veel vragen

Afhankelijk van de ontwikkeling bekijkt Peeters hoe het verder gaat met dat perceel. “Gaan ze zich herstellen op jonge nieuwe wortels? Kunnen we ze dan gebruiken om in seizoen 2018/2019 binnen te zetten? Zijn ze geschikt om er plantmateriaal van te maken in 2018 en 2019? Dat zullen we allemaal moeten bekijken. In ieder geval ben ik voor mijn contracten voor de industrie niet afhankelijk van hoe het met mijn eigen rabarber gesteld is. We hebben het zo geregeld dat we altijd aan al onze verplichtingen kunnen voldoen.”Beheer