Doorgaan naar artikel

‘Misschien een record in vroegste bloemkooloogst’

Image premium

Maatschap Nabben – Van Casteren in Tienray wordt gevormd door Angelo Nabben en Mirjam van Casteren. Op 9 april verwoordt Mirjam de stand van zaken.

“De eerste bloemkool is op 24 februari geplant. Normaal doen we dat rond 1 maart. Dat we nu vroeger aan de slag zijn gegaan heeft ook een beetje met carnaval te maken. De grond, het weer en de planten waren toen gewoon goed!” De planten gingen onder vliesdoek en staan in 5-centimeter perspotten. Ze werden bij plantenkweker Wpg opgekweekt. De rassen zijn Easytop, Xenia en Abeni. “Die planten we normaal als vroegste. Deze rassen voldoen goed, daarom blijven we daarbij.”

Grondbewerking en bemesting

De grond werd gespit en voor het planten werd 300 kilo Entec per hectare gestrooid. “Dat geven we in de vroege teelt altijd.” Na het planten werd tegen onkruid Butisan S toegepast en beregend. In week 14 werd over het doek heen nogmaals beregend.

Naar verwachting gaat in week 16 het doek eraf en dan wordt geschoffeld en bijbemest met KAS. De gift is afhankelijk van de stand van het gewas. Ook worden dan indien nodig rupsen aangepakt met Decis.

Om konijnen te weren, komt er standaard voor het planten om elk perceel gaas te staan.

Vroegste oogst?

Volgens planning wordt er wekelijks geplant en kort daarna beregend, ook voor een optimale werking van de onkruidbestrijding. De eerste bloemkool verwacht de Maatschap rond 15 mei te snijden. “Ooit hebben we op 13 mei de eerste gesneden, misschien kunnen we dat record dit jaar breken”, lacht Van Casteren. De afzet gaat via ZON fruit & vegetables.

Bekijk meer

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin