Doorgaan naar artikel

‘Minitunnels stoken op houtpellets goedkoper dan op gas’

Ron Martens runt met zijn vrouw en broer Martens Asperges BV in Tienray. Ook zijn zoon, dochter en schoonzoon hebben taken binnen het bedrijf. Het bedrijf is een van de grootste aspergetelers in Nederland, met onder andere 2 hectare kasasperge en 3,5 hectare verwarmde minitunnels.

De afzet verloopt via The Greenery en via directe eigen afzet. “We hebben in Nederland vier winkels, in Tienray, Vierlingsbeek, Apeldoorn en Blaricum. Daarnaast hebben we twaalf verkooppunten in Duitsland”, geeft Martens aan.

Stoken op houtpellets

Tot op heden toont hij zich tevreden over het seizoen. “Het glasseizoen is redelijk verlopen en met de verwarmde minitunnels zaten we juist in de periode dat de prijzen goed waren. We hebben dit jaar alles op houtpellets gestookt. We hadden er al twee gekocht, omdat de gasprijzen omhooggingen, uiteindelijk hebben we er nog eentje bijgekocht. Ik heb het nog niet precies uitgerekend, maar ik denk wel dat we goedkoper uit zijn dan met gas. Op een gegeven moment hebben we er wel voor gekozen om de voorraadbunker niet meer bij te vullen, omdat ook de prijzen voor houtpellets behoorlijk opliepen.”

Alles op wit

In de week na Pasen zat er een piek in de productie. “We hebben alles op wit gedraaid en de temperaturen zijn wat omlaaggegaan, dus die piek hebben we nu achter de rug. Hopelijk trekken de prijzen weer aan.” De kwaliteit is tot nu toe goed en – ook niet onbelangrijk – er is voldoende personeel.

Ervaringen Sparter

Vorig jaar was Martens Asperges een van de drie bedrijven waar ervaring is opgedaan met de Sparter-oogstrobot van Cerescon. “We zijn er dit seizoen nu zo’n tien dagen mee aan het oogsten in Stevensbeek. Er is in de afgelopen maanden veel aan verbeterd, onder andere met andere tasters en rupsbanden. Maar hij werkt toch nog niet helemaal zoals de robot zou moeten doen. Ik ga er vanuit dat dit over een week of zo wel het geval is”, aldus Ron op 26 april.

Auteur: Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ron Martens

is eigenaar van Martens Asperges BV in Tienray (L.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin