Doorgaan naar artikel

Minister wijst stelling milieuclub over AGF-residu af

Conclusies dat het aantal residuen in groenten en fruit toeneemt en dat dit gevaarlijk is, wijst LNV-minister Henk Staghouwer af.

Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen na publicaties van milieuclub Pesticide Action Network (PAN). Deze organisatie haalde media-aandacht met de stelling dat de hoeveelheid ‘gif’ op Nederlandse groente en fruit toeneemt.

Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), kan dat niet bevestigen. “De cijfers die PAN-Nederland presenteert, komen uit een steekproef waarvan niet duidelijk is hoe die zich verhoudt tot het gehele volume Nederlands product. Uit de inspectieresultaten van de NVWA over 2020 blijkt daarnaast dat het aantal overschrijdingen van de maximaal toegestane residuen van gewasbeschermingsmiddelen in groente en fruit uit Nederland en de EU zeer gering is.”

Blootstelling aan middelen onderzocht

Ook stelt Staghouwer dat hij op basis van de huidige kennis over blootstelling aan meerdere soorten resten van bestrijdingsmiddelen (cumulatie-effect) geen zorgen over voedselveiligheid heeft. Het RIVM en andere instituten in de EU hebben een methode ontwikkeld voor het berekenen van het gezondheidseffect van residuen van verschillende gewasbeschermingsmiddelen die de consument per dag via de voeding binnenkrijgt. “Uit de berekeningen blijkt dat de combinatie van residuen van verschillende middelen met hetzelfde effect op het lichaam geen risico voor de volksgezondheid oplevert. Op dit moment is er dus geen aanleiding voor aanvullende maatregelen.”

Op dit moment loopt er nog een onderzoek naar het mogelijke effect van cumulatie van middelen op verschillende organen. Voor het zenuwstelsel en de schildklier is al vastgesteld dat cumulatieve effecten onder de gezondheidskundige grenswaarden blijven.

Nederlands fruit vergelijken met importfruit

Partij voor de Dieren heeft de Kamervragen ingediend. Een van de vragen was of de minister kan bevestigen dat op Nederlands fruit gemiddeld vier verschillende resten van middelen zijn terug te vinden en daarmee slechter scoort dan importfruit. Ook hier zegt de minister dat op basis van de steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hieruit geen conclusies kunnen worden getrokken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin