Minister Schouten bezoekt Van der Avoird Trayplant

10-03-2019 | Laatste update op 25-07 | |
Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

Landbouwminister Carola Schouten was zaterdagmiddag 9 maart te gast bij Van der Avoird Trayplant in Bavel (N.-Br.). Het informele bezoek aan het opkweekbedrijf voor aardbei- en frambozenplanten was een uitvloeisel van de verkiezing van Peter van der Avoird tot Agrarisch Ondernemer in 2018.

Van der Avoird werd in maart 2018 gekozen tot Agrarisch ondernemer van het jaar en ging daarnaast aan de haal met de Publieksprijs. Landbouwminister Schouten zou de prijs op die dag uitreiken, maar dit plan bleef door omstandigheden beperkt tot een videoboodschap. Wel beloofde ze het winnende bedrijf in de loop van het jaar een keer te bezoeken. Dat gebeurde gisteren.

De 5 genomineerden die in de race zijn voor de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019 zijn bekend. Stem nu op jouw favoriet!

Techniek

Met een videopresentatie werd ze ingewijd in de opkweektechniek voor frambozen en aardbeiplanten en over de afzet van het plantmateriaal, Hierin werd de minister ook duidelijk gemaakt dat het bedrijf zich sinds de start in 2012 heeft ontwikkeld tot Europees marktleider voor de productie van stekplanten voor frambozenproductie.

Van der Avoird was aanvankelijk het enige bedrijf dat zich toelegde op dit type planten, met een aanzienlijk hoger kostprijs dan het tot dan toe gebruikelijke wortelmateriaal als basis voor de productie. Het productierendement met stekplanten is echter dusdanig gunstig, dat dit ruim opweegt tegen die hogere prijs. De huidige jaarproductie frambozenplanten ligt op 25 miljoen stuks, voor een product dat in Europa jaarlijks met 6% á 7% groeit.

Lees verder onder de foto‘s.

 • Schouten arriveerde rond 3 uur in de middag. Een klein deel van het personeel zit klaar in afwachting van wat komen gaat. - Foto's: Joost Stallen

  Schouten arriveerde rond 3 uur in de middag. Een klein deel van het personeel zit klaar in afwachting van wat komen gaat. – Foto’s: Joost Stallen

 • Peter van der Avoird (rechts) gaat in op de vele vragen die minister Schouten voor hem heeft. Het gaat over productie en productietechniek, maar meer nog over visie en toekomst.

  Peter van der Avoird (rechts) gaat in op de vele vragen die minister Schouten voor hem heeft. Het gaat over productie en productietechniek, maar meer nog over visie en toekomst.

 • De basis is het personeel. Een uiting daarvan is het organogram wat in een opslag duidelijk maakt wie waarvoor verantwoordelijk is. Het bord hangt in de kantine.

  De basis is het personeel. Een uiting daarvan is het organogram wat in een opslag duidelijk maakt wie waarvoor verantwoordelijk is. Het bord hangt in de kantine.

 • Verkoopklare planten zijn prima te bewaren, mits gekoeld.

  Verkoopklare planten zijn prima te bewaren, mits gekoeld.

Visie

Het gesprek ging vooral over de redenen voor de uitverkiezing van Van der Avoird als ondernemer van het jaar. Van der Avoird: “Alle bedrijven die genomineerd zijn voor de uitverkiezing, maken mooie producten, wij ook. Maar het personeel staat bij ons op de eerste plaats. Dat is absoluut de basis. Mensen moeten gelukkig zijn in hun taak. Dat is voor mij een voorwaarde. De aandacht voor ‘milieu’ en ‘omgeving ’staan op de tweede en derde plaats. Wij zijn bijvoorbeeld altijd in gesprek met de omwonenden. Bij uitbreiding en bij nieuwbouw hebben ze ook net zo goed inspraak, want ze hebben 24 uur per dag met het bedrijf te maken.” Schouten: “Dit is niet alleen een productiebedrijf, maar veel meer een concept met aandacht voor nog zo veel meer factoren. Dat maakt dat jullie terecht verkozen zijn als Agrarisch Ondernemer van het Jaar.”

Vroegpensioen

De minister was ook nog benieuwd naar de toekomstvisie van Van der Avoird: “Ik ben nu 47, na mijn 55ste wil ik geen strategische beslissingen meer hoeven te nemen. Vanaf 2025 is dat een taak voor de nieuwe generatie. We zijn nu halverwege dat veranderingsproces, met jonge aandeelhouders binnen het bedrijf. Het bedrijf verkopen aan een derde partij is echt de allerlaatste optie.”

 • ...en zo ziet dat er uit.

  …en zo ziet dat er uit.

 • Van der Avoird maakt frambozen-stekplanten. Die staan in trays op de grond met vloeverwarming. Het temperatuurverschil in de ruimte en in de trays kan wel 10 graden zijn.

  Van der Avoird maakt frambozen-stekplanten. Die staan in trays op de grond met vloeverwarming. Het temperatuurverschil in de ruimte en in de trays kan wel 10 graden zijn.

 • Veel van het werk is handwerk, zo ook het stekken. De minister wil weten hoe dat in zijn werk gaat.

  Veel van het werk is handwerk, zo ook het stekken. De minister wil weten hoe dat in zijn werk gaat.

 • De minister helpt, Peter van der Avoird legt het meteen vast.

  De minister helpt, Peter van der Avoird legt het meteen vast.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer