Minister Koolmees met Inspectie SZW in Westland

31-01-2018 | Laatste update op 19-09 | |
Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. - Foto: ANP
Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. - Foto: ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezoekt maandag 12 februari samen met Inspectie SZW glastuinbouwbedrijven in Westland.

Het lijkt te gaan om reguliere inspecties, waarbij de minister aanwezig is. Een woordvoerder van de minister bevestigt dat Inspectie SZW geen beleefdheidsbezoekjes brengt aan bedrijven. Het bezoek werd voorbereid zonder brede aankondiging. Er is ook geen pers bij aanwezig. “Het is een oriëntatiebezoek. Dat is gebruikelijk voor elke nieuwe minister om zich te laten inlichten”, stelt een woordvoerder.

Media-affaire aanleiding voor bezoek

Aanleiding voor het bezoek lijkt de media-aandacht voor een huis in Westland waar meerdere klagende Polen woonden. Later bleek dat van moderne slavernij geen sprake was en dat Koolmees de gemeente Westland al had gebeld om opheldering. Na het gesprek is afgesproken dat de minister met de gemeente in overleg treedt over de aanpak van de gemeente om misstanden op het gebied van huisvesting te voorkomen. Westland heeft dringend behoefte aan uitbreiding van het aantal bedden in de gemeente, maar krijgt moeilijk draagvlak voor grote migrantenwooncomplexen.

Westlandse aanpak huisvesting arbeidsmigranten

Koolmees is op de hoogte gebracht van de Westlandse aanpak van misstanden bij bewoning voor arbeidsmigranten. De gemeente blijft in overleg met instanties als LTO en de uitzendbranche om de kwaliteit van huisvesting te verbeteren, maar roept ook Inspectie SZW op om alert te blijven.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer