Doorgaan naar artikel

Minister: gastaks gelijk aan € 0,18 winkelprijs tomaat

Extra energiekosten door fiscale plannen voor glastuinbouw kunnen met hogere winkelprijzen opgevangen worden, bijvoorbeeld € 0,18 voor een pond tomaten.

Dat stelt demissionair-minister van Financiën Sigrid Kaag op vragen van de Vaste Kamercommissie Financiën. “Wordt de volledige stijging in de prijzen verdisconteerd, dan betekent dat bijvoorbeeld € 0,18 extra voor een pak met zes tomaten of drie paprika’s, of € 0,07 extra voor een komkommer van € 0,80”, stelt Kaag.

Relatief lage kostenstijging

De demissionair-minister gaat uit van een relatief lage kostenstijging voor glasbedrijven. “In 2030 raamt onderzoeksbureau Trinomics een 9 procent stijging van de bedrijfskosten voor glastuinders. Of en tot welke hoogte bedrijven hun kosten kunnen en zullen doorberekenen aan afnemers is aan de ondernemers.”

De geschetste kostenstijging van 9 procent lijkt beperkt, omdat de onderzoekers van hetzelfde bureau rekening houden met energiekostenstijgingen die een veelvoud zijn van dat percentage voor glasgroentebedrijven. Dat zijn modelbedrijven. Niet alle bedrijven hebben dezelfde kostenstijgingen.

Demping kostenstijgingen

Toch zegt Glastuinbouw Nederland: “De genoemde 9 procent in 2030 is de stijging van de totale bedrijfskosten. De andere veel hogere percentages elders in het rapport hebben puur betrekking op de stijging van de energiekosten. Dus als je energiekosten bijvoorbeeld met 200 procent stijgen, kan dat volgens het rapport leiden tot een stijging van je totale bedrijfskosten met bijvoorbeeld 9 procent. Dat is natuurlijk een enorme stijging, die niet zomaar is door te berekenen aan afnemers.”

Niet duidelijk is of de minister ook rekening houdt met toekomstige besparingen in dat percentage van 9 procent. De overheid steekt de komende jaren honderden miljoenen in steun voor warmtenetten en besparingsmaatregelen. Daarmee kunnen de kostenstijgingen gedempt worden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin