Doorgaan naar artikel

Minister: Aardbei inspirerend voorbeeld Crispr-Cas

Noors onderzoek om wilde aardbeien via genetische modificatie te beschermen tegen schimmel kan de Europese discussie over deze techniek sturen.

Dat schrijft minister Carola Schouten van LNV in antwoorden op vragen over Crispr-Cas. Deze betrekkelijk nieuwe veredelingstechniek is in Europa niet toegestaan, maar daarbuiten wel. Dat zet Europese landen op een achterstand.

Noorse praktijkonderzoeken

Noorwegen, geen onderdeel van de Europese Unie, heeft wel dergelijke praktijkonderzoeken. Daar zijn in wilde aardbeien genen uitgeschakeld die deze aardbeien vatbaar maken voor grijze schimmel. Schouten: “Het onderzoek loopt nog, maar dit soort ontwikkelingen geven een goed beeld van de potentie van biotechnologie om bij te dragen aan de verduurzaming van de land- en tuinbouw.” Het ligt voor de hand dat deze techniek in de verduurzamingsprogramma’s van de EU zoals Boer-tot-Bord-strategie’ wordt opgenomen, stelt Schouten.

Voortuitgang in deze discussie

Schouten is blij met de voortgang in deze discussie. Een onderzoek van de Europese Commissie naar de status van nieuwe genomische technieken is recent gepubliceerd. De studie erkent dat de huidige regelgeving ten aanzien van sommige van deze technieken en producten niet meer lijkt te voldoen en moet worden aangepast aan wetenschappelijke en technologische vooruitgang. “Daarmee is de noodzaak voor gewijzigde regelgeving duidelijk gemaakt”, stelt de minister. Om draagvlak in Europa niet te verliezen moet een zorgvuldig traject afgelegd worden in de EU met later dit jaar een effectbeoordeling.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin