Doorgaan naar artikel

Minder werken

Eigenlijk wil ik wat iedereen in Nederland wil: minder werken en meer verdienen.

In de tuinbouw is de trend echter precies omgekeerd. De schaalgrootte neemt steeds toe, maar het inkomen blijft op z’n best gelijk. Meer werken en minder verdienen, waarom nemen we daar genoegen mee?

Als door exceptionele externe omstandigheden de prijzen een keer goed zijn, gaan we uitbreiden. Als de prijzen weer eens te wensen over laten dan gaan we ook uitbreiden. Waar is de logica achter deze redenering? Ik snap het wel hoor. Als de prijzen slecht zijn breid je uit om de omzet op peil te houden en als de prijzen goed zijn breid je uit omdat je hoopt je slag te slaan. Maar deze redeneringen kunnen nooit beide kloppen, sterker nog ze kloppen beide niet, zo blijkt jaar na jaar. We hebben onszelf laten gijzelen door afzetorganisaties, banken, toeleveranciers en adviseurs die er allemaal wel bij varen als wij uitbreiden.

Stel nou eens dat de prijs goed is en alle tuinders in Nederland zouden denken. “Als ik nu eens 10 procent krimp, dan zijn de prijzen volgend jaar nog hoger en kan ik ook nog besparen op de arbeidskosten.”  En als de prijzen laag zijn: “Als ik nu eens 10 procent minder zet, dan kan de markt stabiliseren en heb ik volgend jaar wel een acceptabele prijs, in ieder geval heb ik 10 procent minder kosten”. Zou dat niet veel logischer zijn?

Ach ik weet het. We leven als Nederland nu eenmaal niet op een eiland en de kans dat dit gebeurt is nihil. Met dit weer werk je toch eigenlijk ook voor je plezier. Dat is uiteindelijk veel belangrijker dan geld… niet dan?

Share this

Afbeelding
Peter Verschuren

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin