‘Minder rabarberexport door Brexit’

11-05-2017 | |
Peeters
Martin Peeters rabarberteler
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Uiteindelijk viel de productie van de vervroegde rabarber, met planten die geleden hadden van de wateroverlast van vorig jaar, bij Martin Peeters in Venray-Heide nog mee.

“We zijn 25% hoger uitgekomen dan we hadden verwacht naar aanleiding van de resultaten uit de proefopzet. Toch is 25% van weinig nog steeds niet veel. De stengels zijn ook dunner gebleven dan we gewend zijn. Financieel hebben we toch een klein plusje kunnen boeken. Gezien de omstandigheden ben ik daar tevreden mee. De grootste plus is dat we weer drie maanden gewoon hebben kunnen werken”, aldus Peeters op 4 mei.

Invloed Brexit

Zoals hij eind februari verwachtte zijn de vier vervroegde teelten qua productie mooi in elkaar overgelopen. De prijsstelling viel tegen. “Je ziet dat dit seizoen bij alle Nederlandse afzetorganisaties en ook in andere landen. De meningen over de oorzaak zijn verdeeld, maar ik denk dat het met de Brexit te maken heeft. De koers van het Britse Pond zit zo’n 16% lager dan vorig jaar. Dat betekent dat ze duurder uit zijn en dat remt de export.”

Oogsten of omvallen

De planten met rotte harten buiten op het veld hebben de warme week eind maart nog redelijk doorstaan, maar voor de helft van het perceel is door schade-exporteurs al het advies gegeven om te frezen. “Ik doe dat nog niet, eerst kijken wat het nog wordt. Maar ik denk als er echt iets van die planten gevraagd gaat worden, dat ze dat niet zullen trekken. Ik zeg altijd 65% van de energie bouwen ze op in het voorgaande groeiseizoen en 35% in de periode voor oogsten. Die 65% hebben die planten gemist, dus ja… Er staan stengels rondom die rotte harten, maar als de temperatuur echt gaat stijgen, zullen we die zo snel mogelijk moeten oogsten, anders vallen ze om want dan schiet het wortelgestel tekort.”

Alles beregend

De oogst voor de industrie zal rond 20 mei van start gaan. “Er moet nog wel wat bijgroeien, want het vlot nog niet door het koude weer, maar met het stijgen van de temperaturen neemt de productie vanzelf toe. We hebben alles deze week wel beregend, want er werd steeds wat regen voorspeld, maar alles bij elkaar is er maar 9 millimeter gevallen. Als de planten echt gaan verdampen is dat in een dag of twee alweer weg.”

Auteur: Stan VerstegenBeheer