‘Minder personeel, minder doen?’

16-09-2018 | Laatste update op 03-08 | |
Gubbels
Walter Gubbels aspergeteler
Foto: ANP
Foto: ANP

Bedrijven worden gedwongen minder te doen door personeelstekort.

Personeelstekort, dat is een onderwerp van belang geworden. In onze sector wordt dat gevoeld, maar ook bij de post, koeriers, ziekenhuizen en de horeca. Ik kwam een tijdje geleden in een restaurantje terecht. Ik wist niet beter of het was er altijd druk, maar deze keer was het ‘voor de helft’ gesloten. Het bleek dat ze alleen nog op reservering werkten, omdat ze niet aan voldoende personeel konden komen. Een collega was om dezelfde reden met zijn buitenterras gestopt.

Nadenken over het korten van de uitkering

Omscholen

Als dit doorzet, bestaat het risico dat de economie een keer echt vastloopt. Als ik naar de tuinbouw kijk: we hebben het altijd over groei, maar het is voorstelbaar dat de noodzaak ontstaat dat er ingekrompen moet worden. Wat is dan wijsheid? Dan wijs ik toch op de mensen in eigen land die wel kunnen werken, maar dat niet doen. Omscholen, of misschien toch maar eens nadenken over het korten van de uitkering.

Anders omgaan met arbeid: minder pamperen, meer doen

Arbeidspotentieel

Ik realiseer me dat ik me met deze stellingname in bepaalde kringen niet populair maak, en ik weet dat het moeilijk werken is met iemand die er geen zin in heeft. Maar het kan toch niet zo zijn dat er een arbeidspotentieel bestaat dat aan de zijlijn kan blijven staan, terwijl bedrijven gedwongen worden minder te doen dan ze willen en kunnen? Ik denk dat we in Nederland echt anders moeten omgaan met arbeid: minder pamperen, meer doen.

Droogte

Een ander arbeidgerelateerd punt, wat dichter bij huis: wat ben ik blij dat het is gaan regenen; we waren het gesleep met beregeningsinstallaties allang beu, al is er ook nu nog lang niet genoeg neerslag gevallen. Je ziet wel grote gewasverschillen. Waar goed beregend is, staat het er vaak super bij, met flink wat hergroei. Dat geeft een flink contrast met de percelen die het zonder water moesten stellen, en waar bemesten dus ook geen zin had. Een voordeel van de droogte is dat we nog niet hoefden te spuiten tegen schimmels. Dat weegt enigszins op tegen de kosten voor de beregening.

We gaan de verschillen in de gewasstand het komend jaar ongetwijfeld terugvinden in de productiecijfers. Mits we over voldoende oogstpersoneel beschikken.

Meer over


Beheer