Doorgaan naar artikel

Minder middelen verkocht in 2021

De afzet van gewasbeschermingsmiddelen is in 2021 in Nederland ten opzichte van een jaar eerder afgenomen. In totaal is 9,4 miljoen kilo aan werkzame stof verkocht. In 2020 was dat nog bijna 9,9 miljoen kilo.

Dat blijkt uit gegevens die het CBS bekendmaakte. Sinds 2017 lag de verkoop aan werkzame stof niet meer boven de 10 miljoen kilo.

Verbruik in Nederland

Nederland verbruikt met andere Europese landen vergeleken gemiddeld per hectare veel gewasbeschermingsmiddelen. Nederland heeft ongeveer 1% van het Europese landbouwareaal, terwijl het ongeveer 2,6% van de totale afzet van gewasbeschermingsmiddelen voor zijn rekening neemt.

Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland zijn samen verantwoordelijk voor ruim meer dan de helft van de afzet van gewasbeschermingsmiddelen (56%). Deze landen beslaan gezamenlijk 51% van het areaal. Het CBS constateert dat in deze landen ook sprake is van een relatief hoge afzet van gewasbeschermingsmiddelen.

Wat is er verkocht?

Schimmelbestrijders maken het grootste deel uit van de verkochte middelen (3,3 miljoen kilo). 1,1 miljoen kilo daarvan bestaat uit het inmiddels verboden middel mancozeb. De hoeveelheid glyfosaat die in 2021 werd verkocht is bijna 0,7 miljoen kilo – ruim 9% minder dan het jaar ervoor.

In totaal is in 2021 (afgerond) 2,7 miljoen kilo aan insecticiden verkocht, waarvan 2,1 miljoen kilo aan groene middelen (paraffine oliën). Verder werden 3,3 miljoen kilo schimmel- en bacteriebestrijders verkocht, 2,6 miljoen kilo onkruidbestrijders en loofdodingsmiddelen en 0,85 miljoen kilo aan overige middelen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin