Doorgaan naar artikel

Minder aardbeien uit kassen in Noordrijn-Westfalen

Zes jaar groeide de teelt van aardbeien in kassen in Noordrijn-Westfalen. Dit jaar krimpt de productie fors. - Foto: ANP premium

Zes jaar groeide de teelt van aardbeien in kassen in Noordrijn-Westfalen. Dit jaar krimpt de productie fors. - Foto: ANP

De aardbeienproductie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kromp dit jaar en dan vooral in kassenteelt.

Zes jaar groeide de teelt van aardbeien in kassen in Noordrijn-Westfalen. Dit jaar krimpt de productie fors in de deelstaat die grenst aan Nederland. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau IT.NRW. De productie kromp van 9.000 ton in het eerste halfjaar van 2022 naar 6.900 ton in het eerste halfjaar van 2023. Het zou vooral om een lagere productie per hectare gaan en dus geen krimp van het glasareaal voor aardbeien. De productie lag per hectare een kwart lager.

Meeste aardbeien Noordrijn-Westfalen uit vollegrond

Noordrijn-Westfalen produceert dit jaar 26.000 ton aardbeien. Dat is ongeveer een derde van de Nederlandse capaciteit. Veruit het grootste deel van de productie in de Duitse deelstaat is echter van de vollegrond. De productie van de vollegrond was met 19.128 ton redelijk stabiel. Het areaal loopt 2% terug, maar daar stond een grotere productie per hectare tegenover.

Voor heel Duitsland houdt het statistiekbureau rekening met een aardbeienproductie in 2022 van 133.000 ton. Noordrijn-Westfalen is met 26.000 ton dit jaar een belangrijke Duitse aardbeiendeelstaat.

Hoger minimumloon en hogere energieprijzen

De Duitse aardbeienteelt kampt met een verhoging van het minimumloon en voor kastelers met hogere energieprijzen. Of de energieprijzen een oorzaak zijn van de daling van de productie uit kassen is niet bekend.

Lees ook: Kleinere lokale teelt aardbeien Frankrijk, Duitsland

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin