Doorgaan naar artikel

‘Minder aardbeien, meer spinazie’

David van Sprundel is in deze periode vooral bezig met klussen die eigenlijk al lang gedaan moeten zijn.

Een zo’n karwei is het verversen van de olie in de eindvertraging in de vooras. Hij heeft er een kacheltje bij gezet. Dat is fijn voor hemzelf, maar dient vooral om de olie (80W90) wat op te warmen en wat vloeibaarder te maken. “Gezien de draaiuren had dit in de zomer moeten gebeuren, maar toen hadden we dus wel wat anders te doen.”

Spinazie zaaien

Het buitenwerk gaat wel gewoon door, Van Sprundel teelt naast aardbeien ook spinazie. In december is alweer gezaaid voor de vroegste oogstrondes, met het ras Platypus. “Die heb ik afgelopen jaar voor de vroege en late teelten gehad, dat gaat goed.”

Met de allervroegste is het belangrijk het zaaimoment te pakken wanneer het weer en de grond het toelaten. “Deze keer was dat al in december het geval, maar ik zou het liefste in de eerste helft van januari beginnen met zaaien. Het zaad ligt dan wat minder lang in het vocht en na kieming kan het zaad in een keer doorgroeien.” Eind februari/begin maart wordt het zaaisel pas afgedekt. “Eerder heeft geen zin, dan is er geen groeiwinst te halen omdat het te donker is. Begin maart daarentegen zie je vaak na 10 dagen al resultaat.”

De vroegste spinazie staat nu op een perceel na in 2018 achtereenvolgens spinazie, aardbei en nogmaals spinazie. De zaai gaat met een zelfbouw-machine van 2,55 meter breed, achter een trekker op 2,55 meter spoorbreedte. De grond wordt tevoren geploegd en lichte bewerking zaaiklaar gelegd.

David van Sprundel wil wat van zijn aardbeienteelt inleveren ten gunste van de teelt van spinazie. De zaaitrekker staat op 2,55 meter spoorbreedte. - Foto: Joost Stallen

David van Sprundel wil wat van zijn aardbeienteelt inleveren ten gunste van de teelt van spinazie. De zaaitrekker staat op 2,55 meter spoorbreedte. – Foto: Joost Stallen

Voldoende wachtbedplanten

Van Sprundel rondde in de tweede helft van december het rooien van de aardbei-wachtbedplanten af. De rassen waren Sonata en Jive. “We hebben wel wat uitval door Phytopthora cactorum en vanwege de droogte. Op zich geen probleem, want ik heb voldoende planten beschikbaar.” Dat laatste is mede een gevolg van de beslissing om de aardbeiproductie wat te verminderen en de spinazieteelt uit te breiden. Daarbij geldt dat 1 ha aardbeienteelt gelijk staat aan 2 hectare spinazieproductie.

“Dat kwam enkele weken geleden op mijn pad, want een collega met spinazie stopt. Ik ga een deel van die productie invullen, hij en ik hebben dezelfde afnemer. Ik wil 3 à 4 hectare minder aardbeien gaan doen, zoals ik het nu heb uitgerekend gaan we verder met 8,5 hectare aardbeienteelt.”

Doorgroeien in spinazie

Het spinazie maaien gaat volautomatisch, maar het inkisten gaat handmatig. “Ik ben me aan het oriënteren op een automatische werkende maaier/kistenvuller. Dat is een investering van enkele tonnen, daar heb ik eigenlijk nog net te weinig product voor. Maar als dat mogelijk is, wil ik verder groeien met spinazie. Ik teel ook graag aardbeien, maar zoals bij veel collega’s wordt de arbeidsbezetting steeds lastiger.

Personeelskrapte neemt toe

Met kunst- en vliegwerk heeft hij vorig jaar alle percelen kunnen plukken, maar in enkele plantingen is hij wel eerder gestopt dan de bedoeling was. “Ik denk dat de personeelskrapte nog erger wordt. Op de opstapplaatsen in Roemenië voor de bussen naar Nederland, krijgen de mensen vaak alternatief werk aangeboden, waarmee ze ook direct kunnen beginnen. Met het buitenwerk dat bij ons gedaan moet worden, moeten we vaak opboksen tegen werk in de kas. Dan heb je het over Roemeens personeel, want de Poolse werkers zitten allang bij bol.com en dergelijke. Van de werkers op mijn bedrijf hebben er ook een aantal gekozen voor werk elders.”

Lichtpunt Brexit?

“Grote bedrijven komen in de problemen als personeel niet komt opdagen, maar de gevolgen zijn misschien nog groter op kleinere bedrijven. Blijft daar 2 man weg, kan dat de helft van het personeelsbestand treffen. Het enige lichtpuntje voor dit probleem is misschien de Brexit. Tot nu toe is er een regeling dat als een man gaat werken, de meereizende vrouw recht heeft op kinderbijslag. Het zit er dik in dat dat gaat veranderen.”

Auteur: Joost Stallen

Share this

Afbeelding
David van Sprundel

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin