Doorgaan naar artikel

Miljoenensteun maakt veredeling leidend in CrisprCas

Nederlandse veredeling leidend maken in nieuwe gentechnieken. Daarvoor keert het Nationaal Groeifonds mogelijk ruim € 42 miljoen uit.

Het project CROP-XR van het ministerie van Landbouw, Natuur en en Voedselkwaliteit (LNV) en bedrijfsleven onder Plantum krijgt mijloenensteun uit het Nationaal Groeifonds. Ongeveer de helft van de € 42 miljoen is voorwaardelijk toegekend, de andere helft is definitief toegekend. Met het geld wil het bedrijfsleven onder meer een instituut inrichten om op niet concurrentiële onderdelen samen te werken, om leidend te worden in nieuwe gentechnieken.

Europese regels gentechnieken mogelijk versoepeld

Het plan loopt vooruit op Europese voornemens om de regels rond nieuwe gentechnieken als CrisprCas te versoepelen. Nu mogen producten met deze techniek niet op de Europese markt worden afgezet, maar de veredelingsbedrijven kunnen wel met de techniek rassen ontwikkelen voor markten buiten de EU. Verwacht wordt dat de Europese regels voor gentechnieken versoepeld worden, zodat ook in Europa grote voordelen behaald kunnen worden.

Teeltmethoden en bodemgezondheid

De onderdelen van het voorstel lijken ieder bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe weerbare gewassen, blijkt uit de beoordeling van de aanvraag. Onderzoekslijnen gaan in op teeltmethoden en ook bodemgezondheid. Dat alles moet de oogstzekerheid in de toekomst verbeteren.

Wopke-Wiebesfonds

Het Nationaal Groeifonds richt zich op projecten voor economische groei. Dit wordt ook wel het Wopke-Wiebesfonds genoemd, naar de ministers Wopke Hoekstra en Eric Wiebes die ten tijde van het begin van de coronacrisis het initiatief namen om de economische groei aan te zwengelen met een fonds. In de tweede ronde wordt € 5 miljard uitgegeven aan verschillende bedrijven en projecten, waaronder vijf in landbouw.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin