Midden in coronacrisis stuurt Landgard topman weg

27-03-2020 | Laatste update op 19-09 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De Duitse groente- en fruitleverancier Landgard zet midden in de crisis topman Armin Rehberg op straat.

Het Duitse Landgard wordt hard getroffen door de coronacrisis vanwege het assortiment met sierteelt en groente en fruit. De Duitse coöperatie heeft meer dan 3.000 bloemen-, planten-, groente- en fruittelers.

Topman Armin Rehberg vertrekt nadat eerder deze week nieuwe benoemingen bekendgemaakt werden in het coöperatiebestuur om de crisis het hoofd te bieden. Een reden voor het vertrek geeft Landgard niet.

Labinot Elsani is aangewezen als verantwoordelijke voor de afdelingen groenten en fruit. Dirk Bader neemt de taken over voor sierteelt. Van een tweehoofdig hoofdbestuur gaat Landgard nu naar een driehoofdige bezetting met financieel verantwoordelijke Carsten Bönig. Rehberg was in de laatste vijf jaar verantwoordelijk voor een herstructurering van Landgard met als gevolg een forse groei en internationalisering.

Vraag 40% hoger

Een week geleden stelde topman Rehberg nog dat de gevolgen van de coronacrisis voor de sierteelttak met dertig cash & carry’s dramatisch kan uitpakken. In de groente en fruit was de vraag vorige week echter gestegen met de 30 tot 40% door de hamsteraankopen.

Rehberg stelde dat op 18 maart in een persbericht, waarin hij om maatregelen vroeg van de overheid, zoals het open houden van grenzen. Het land heeft in toenemende mate buitenlandse telers, waardoor de coöperatie logistiek voor grote uitdagingen staat.

De internationalisering van het ledenbestand en samenwerking met buitenlandse telers zorgt voor een groeiende omzet in groente en fruit. In 2018 groeide die omzet bij Landgard met 3% naar € 1,09 miljard.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer