Doorgaan naar artikel

Middelen toegelaten in prei, sla en peen

Foto: Dennis F. Beek Fotografie

Foto: Dennis F. Beek Fotografie

Het middel Contans heeft een toelating gekregen als na-oogstbehandeling in de teelt van peen. Orvego is voortaan ook toegelaten in prei, sla en veldsla.

Contans (Bayer CropScience) is een biologisch preparaat met een goede werking tegen Sclerotinia. Het middel had al een toelating voor de na-oogstbehandeling van witlofwortels en heeft die nu ook in peen als na-oogstbehandeling gekregen. De werkzame stof is Coniothyrum minitans, een schimmel die de sclerotiën van bepaalde Sclerotinia-soorten zoals Sclerotinia sclerotiorum en Sclerotinia minor parasiteert. Door het parasiteren van de sclerotiën wordt de infectiebron van Sclerotinia sclerotiorum en S. minor verminderd, zodat de infectiedruk verlaagd wordt met een verminderde aantasting tot gevolg. Daarnaast heeft Contans ook een directe werking op de myceliumontwikkeling van Sclerotinia minor.

Toelating Orvego

Orvego (BASF) had een toelating in aardappelen en deze toelating is uitgebreid naar de gewassen prei (Phytophthora porri), sla en veldsla (Bremia lactucae). Het gebruik in de teelt van sla (Lactuca spp.), veldsla en prei is beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009. Er is voor deze gewasbehandeling geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Het is daarom aan te raden een proefbespuiting uit te voeren voordat het middel gebruikt wordt. Gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Orvego heeft twee actieve stoffen, namelijk ametoctradin en dimethomorf en werkt in op verschillende punten in de cyclus van phytophthora. Door de systemische werking van dimethomorf en de snelle opname van ametoctradin in de waslaag, is Orvego snel en goed regenvast.

Beheer
WP Admin