Doorgaan naar artikel

Mexico kijkt naar EU nu tomatenoorlog VS dreigt

Image

Met een dreigende tomatenoorlog in Amerika poogt Mexico de export van verse groente naar Europa te vergroten.

Nederland en Europa staan centraal op de nationale teeltconferentie van de brancheorganisatie Amhpac in Guadalajara de komende vier dagen. Mexico wil leren van de Nederlandse voorsprong op gebied van teelt, maar ook over de Nederlandse organisatie.

De groei van de Mexicaanse kasteelt bedraagt jaarlijks 13 procent, met een totaal 20 procent van de totale tomatenproductie in het land. Die groei van de teelt in kassen in plaats van vollegrond is zichtbaar in Canada en de Verenigde Staten. Een tomatenoorlog dreigt nu tomatenproducenten in Florida af willen van een overeenkomst met Mexico over invoerprijzen van tomaten.Voorman van de Mexicaanse teelt Eric Viramontes erkent dat en pleit voor een nieuwe overeenkomst tussen beide landen. “Het alternatief is een tomatenoorlog en daar heeft niemand wat aan.”

Om aan de toenemende druk op de handel te ontkomen poogt Amhpac haar export naar Europa te verhogen. Op dit moment is die export van groente naar Nederland niet groot. In totaal is de invoer van verse groente uit Midden- en Zuid-Amerika jaarlijks niet groter dan 70 miljoen euro.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin