Doorgaan naar artikel

Meteropbrengst tomaat € 12 euro; hennep € 7.000

Bij het experiment van legaal hennep telen, moet rekening gehouden worden met bedreiging en beroving van de telers, gezien de grote belangen. Dat schrijft het Openbaar Ministerie (OM) in een kritisch advies over het experiment om via legale teelt criminele toeleveranciers te omzeilen.

Het OM is kritisch over de plannen die bovendien gevaarlijk zijn door de hoge opbrengsten van illegale teelt. Het OM schrijft: “De Universiteit Wageningen vermeldt op de site Agrimatie dat het netto bedrijfsresultaat van het gemiddelde glasgroentebedrijf ongeveer € 12 per jaar per vierkante meter bedraagt. In geval van een ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel van een hennepkwekerij bij binnenteelt onder kunstlicht berekent het openbaar ministerie een netto-opbrengst van ongeveer € 7.000 per jaar per vierkante meter.”

Risico telers en medewerkers

De opbrengst lokt criminelen uit naar legale teeltlocaties te komen. “Deze criminelen laten zich door niets tegenhouden en zullen ongetwijfeld hun oog richten op het kunnen bemachtigen van een partij hennep uit het experiment, als hun dat relatief weinig moeite kost. Er moet dan ook zeker rekening worden gehouden met strafbare feiten als bedreiging, afpersing van telers en medewerkers en overvallen op en diefstallen uit de in het experiment aangewezen teeltlocaties.”

Veiligheidsmaatregelen

Mensen die in het experiment gaan werken, zullen fors moeten investeren in de eigen veiligheid, stelt het OM. Het College wijst erop dat dit niet te licht moet worden opgevat en vraagt zich af of daarmee bij het opstellen van het experiment voldoende rekening wordt gehouden.

Het OM stelt verder dat de doelen van het experiment niet goed zijn uitgewerkt. Niet duidelijk is waar het succes van het experiment aan moet worden afgelezen. Ook is het toezicht niet goed uitgewerkt. Het advies dateert van eerder dit jaar, maar is deze week gepubliceerd. Voor de proef moet nog een zoektocht naar telers opgestart worden, ook voor telers van cannabis voor medicinaal gebruik. Het advies van het OM gaat niet over deze keten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin