Doorgaan naar artikel

‘Met zulke vruchten moet je in thuisverkoop niet aankomen’

Image premium

“We zijn een week geleden gestopt” meldt Gerrit Bronsink in Oene op woensdag 21 november over de oogst van zijn doorteelt glasaardbei.

“De productie was te laag om er nog arbeid in te steken. Dat is een normaal moment voor ons, we stoken alleen om de kas vorstvrij te houden en dat was al twee nachten nodig.” De laatste groene vruchten zijn er inmiddels ook af en voor de winter worden de planten nog een keer nagelopen om de achtergebleven trosstengels en een enkel oud blaadje te verwijderen.“We hebben wel een goed seizoen gedraaid”, stelt hij terugblikkend vast. Het overgrote deel van zijn aardbeien – een doorteelt onder glas, op stellingen en in een tunnelteelt – gaat weg via thuisverkoop. “Het ging alleen in het voorjaar even fout. We hebben in de kas de planten van enkele kraanvakken weg moeten gooien. Dat was al na twee keer plukken. Door lekkende kleppen hadden we de waterhuishouding daar niet goed voor elkaar. Er zaten geen wortels onder de planten. We hadden nog wel productie, maar die vruchten smaakten totaal niet. Daar moet je zeker bij thuisverkoop niet mee aankomen. De storing is al lang en breed weer opgelost, en we zijn voor de huidige doorteelt overgestapt van veen op kokossubstraat.”Kokos van vier seizoenen

De planten op de stellingteelt worden eveneens onder handen genomen: nu wordt het hangend blad verwijderd. Zakt de temperatuur verder, dan gaat het bovenste blad er ook af. Vervolgens worden deze planten in de koelcel gereden. Volgend voorjaar gaan ze weer terug op de stellingen. “Ze staan in balen met kokos, een deel van deze balen gaat al vier seizoenen mee. Het verwijderen van de oude planten kost wel wat tijd en in vergelijking met een nieuwe baal gaat het plantwerk wat langzamer, maar qua teelt is er niets op aan te merken.” Voor de tunnelteelt worden steeds nieuwe planten gebruikt.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin