‘Met vertrouwen richting het tweede coronaseizoen’

01-03-2021 | Laatste update op 03-08 | |
Gubbels
Walter Gubbels aspergeteler
Foto: ANP
Foto: ANP

In de kas hebben we de ruggen weer opgebouwd, de folie gelegd en de thermostaat omhoog gedraaid.

Op naar de minitunnels, dachten we daarna, maar Koning Winter bepaalde anders met een kortstondige, ouderwetse winter waar we in Nederland zo langzamerhand geen rekening meer mee houden.

Nog geen tunnel gezet

Half februari is er bij ons dus nog geen tunnel gezet. Voorspellingen doen is altijd hachelijk, maar ik verwacht vanuit de onverwarmde minitunnels met Pasen ook nog nauwelijks asperges. De bodemtemperatuur was op 15 februari 3 graden lager dan vorig jaar, dat is best een groot verschil.

De bodemtemperatuur was op 15 februari 3 graden lager dan vorig jaar, dat is best een groot verschil

Het zal daarom met Pasen vooral uit de kas en uit de verwarmde minitunnels moeten komen. Wij richten ons er in de kas in ieder geval op om half maart behoorlijk in productie te zijn en dan door te pakken richting de paasdagen op 4 en 5 april.

Pijlen op retail, hopen op horeca

De grote vraag voor het komende tweede coronaseizoen is natuurlijk hoe het de horeca zal vergaan. Ik hoop van harte dat die mensen weer aan de slag kunnen, en eerlijk, voor ons zou dat natuurlijk ook goed zijn. Maar vooralsnog richten we onze pijlen vooral op de retail, want die krijgen nog steeds veel mensen in hun filialen en die blijven zoeken naar alternatieven zolang ‘uit eten’ er niet inzit. Dat hebben we vorig jaar als aspergesector gemerkt en de kans is groot dat dit opnieuw gaat gebeuren. Er hebben ons al supermarkten gebeld om te polsen wanneer ze weer asperges kunnen verwachten.

Arbeidskrachten

Een andere vraag voor het komende seizoen is of we aan voldoende arbeidskrachten kunnen komen. Daarmee moet je altijd tijdig aan de slag, maar vorig jaar werden we in maart toch wel overvallen door een wat chaotische en extra onzekere situatie. Dit jaar zijn we beter voorbereid op wat ons te wachten staat.

Polen

Bovendien hebben zich bij ons al Poolse medewerkers gemeld die twee of drie jaar geleden voor het laatst bij ons gewerkt hebben. Ze verruilden toen het seizoenswerk voor een zekere vaste baan in Polen, maar die baan blijkt door de economische omstandigheden in Polen nu toch niet zo zeker meer te zijn. Dat de Poolse regering de regeling rond het verschil in te heffen belasting tussen Nederland en Polen per 1 januari 2021 heeft afgeschaft, heeft daar kennelijk geen invloed op. Ik merk een oplevende animo om weer in Nederland te willen gaan werken.

Vertrouwen

Al met al drie ontwikkelingen waardoor we als aspergetelers het tweede coronaseizoen volgens mij met vertrouwen tegemoet kunnen zien.Beheer