Doorgaan naar artikel

‘Met ToBRFV-resistente rassen smaak verbeterd’

ToBRFV-resistente rassen smaak premium

Bovenaanzicht van FRI-EL in Ostellato. Foto: FRI-EL

Op 60 hectare alle tomatenrassen vervangen met ToBRFV-resistente rassen houdt het virus in bedwang en op smaak wordt niet ingeleverd.

De Italiaanse teelttak FRI-EL Greenhouse, van de grote groep FRI-EL, maakte dit jaar de stap naar resistente rassen. De stap was mogelijk omdat met name Rijk Zwaan en Enza nadrukkelijk aan de deur kloppen met hun resistente rassen. Dat zegt Michael Zagler, exportmanager bij FRI-EL. Op het Deutsche Obst und Gemüse Kongress vertelde Zagler over de stap van het snel groeiende teeltbedrijf in het Noord-Italiaanse Ostellato. “Bijna alle telers krijgen te maken met ToBRFV, wij ook in de winter van 2022. Het begon bij grove trostomaten en verspreidde zich daarna extreem snel over het bedrijf. In twee weken waren symptomen te zien op veel planten.”

Nu hebben we alleen resistente rassen staan en dat helpt

In januari stopte FRI-EL eerder met oogsten en is de keuze gemaakt voor resistente rassen. Zagler: “Bij grove trostomaten was een goed resistent ras er nog niet, maar dat is nu veranderd door de concurrentie tussen bedrijven als Rijk Zwaan en Enza. Nu hebben we alleen resistente rassen staan en dat helpt. We hebben geen problemen meer gehad. Vaak zie je meer problemen in de wintercyclus.”

FRI-EL richt zich op meerdere segmenten en smaakrassen. En over die smaak van de nieuwe rassen is Zagler verrast: “We hebben geen problemen ervaren in het leveren van smaaktomaten. Resistente rassen kunnen zelfs een betere smaak hebben, ervaren wij.” Zagler ging in zijn antwoord op vragen niet in op de meerprijs die FRI-EL moest betalen voor de resistentie rassen.

Ontwikkelaar van diepe geothermie

FRI-EL gaat de productie uitbreiden in het dorpje Ostellato. Op dit moment teelt het bedrijf 25.093 ton tomaten. Het bedrijf wil klimaatneutraal gaan produceren. Een aardwarmtebron van 5 kilometer diep moet voldoende water van 140 graden leveren om de warmtevraag te vullen. FRI-EL heeft daarvoor een aardwarmtetak FRI-EL GEO. Op het bedrijf wordt een installatie gebouwd dat met investeerders ook op veel andere plaatsen in het land kan worden ontwikkeld door FRI-EL.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin