Doorgaan naar artikel

Met schuim werkt ontsmettingsmiddel langer

Image

De kruipende eigenschap van schuim zorgt ervoor dat ontsmettingsmiddelen een langere inwerktijd hebben en beter kieren en hoekjes bereiken. Middelen in schuim blijven ook langer in contact met verticale en gladde oppervlakken.

Deze eigenschappen liggen aan de basis van de Skumix die Royal Brinkman ontwikkelde voor de tuinbouw en andere agrarische sectoren waar hygiëne en ziektedruk een steeds grotere aandacht vragen. Vorige week demonstreerde Brinkman het apparaat tijdens de ’themabijeenkomst hygiëne’ die LTO Groeiservice organiseerde bij Wageningen UR in Bleiswijk. In een lege afdeling werd een gevel ingezeept. Het schuim bleef inderdaad lang aan het glas plakken.

Mobiel of vast

De mobiele installatie bestaat uit een kliko-rolwagen van 220 liter met holle bodem en een spuitpomp waaraan een persluchtslang wordt gekoppeld. In de speciale mengkamer wordt schuim gevormd dat met een spuitlans op het te ontsmetten oppervlak kan worden gespoten. Voor opkweekbedrijven zijn vaste installaties in gebruik voor het ontsmetten van bijvoorbeeld plantenbakken en Deense karren. Desinfectiemiddelen zijn gewasbeschermingsmiddelen en moeten daarom een EU-toelating hebben. Brinkman voert al jaren de desinfectiemiddelen Menno Clean (tegen virussen, schimmels en bacteriën) en Menno ter Forte (tegen algen). Beide zijn goed met schuim te gebruiken.

Andere aanbieder

Brinkman is niet de enige die werkt met schuim in combinatie met ontsmettingsmiddelen. Ciro products uit Oud-Gastel biedt een schuimsysteem aan ter ondersteuning van chloorhoudende producten, maar ook waterstofperoxide-perazijnzuur-producten zoals Jet 5 en ammonium-bifluoride zoals GS 4.

Bekijk meer

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin