‘Met oogsten moeten we er zeker vier keer doorheen’

25-07-2013 | Laatste update op 12-09 | |
‘Met oogsten moeten we er zeker vier keer doorheen’

“Ik heb mooie foto’s voor je”, zegt Roel Bakker in Wervershoof als hij gebeld wordt voor deze rubriek. “Ze laten nog maar eens duidelijk zien wat duiven en hazen voor een schade kunnen aanrichten.”

Het wildgaas dat hij aanbracht op een perceel waarvan bekend was dat er duiven en hazen zaten, was een stukje tekort. “Het verschil is dag en nacht.” Een melding bij het Faunafonds deed Bakker niet. “Dan zeggen ze ‘maar deze oogst je toch nog’ en dan ben je uitgepraat. Dat het meer werk is, daar hebben ze toch geen boodschap aan.” Gelukkig valt de druk van wild op de andere percelen van Bakker erg mee. “Daar hoeven we gelukkig geen wildgaas aan te brengen.”

Te veel ineens

Bakker startte 10 tot 14 dagen later dan normaal met bloemkool oogsten. “Dat was in de periode dat de meeste telers begonnen te snijden en daardoor zakten de prijzen snel naar 30 tot 40 cent. In eerste instantie was ik blij dat mijn vroege plantingen de omstandigheden toch goed waren doorgekomen, maar later moet je concluderen dat dit de markt juist in de weg gezeten heeft, want toen kwam niet alleen bij mij heel veel tegelijk.” Op woensdag 17 juli steeg de prijs voor het eerst naar zo’n 60 cent. “Er wordt nu ook heel weinig aangevoerd. Het is ook wel weer gek, want normaal loopt bloemkool bij deze temperaturen niet en nu stijgt de prijs ineens.”

Te droog

Bakker is volop bezig met beregenen is. “Nog zoiets, vorig jaar was het rond deze tijd veel te nat, nu is het te droog. We beregenen kort na het planten met een beregeningsboom en later nog een keer met een haspel. Daarvan hebben we er twee en op die manier is het goed bij te houden. Deze capaciteit heb je normaal niet nodig, maar in deze periode komt het goed van pas.”

Vaak oogsten

In de rassen vallen momenteel weinig verschillen te bespeuren. “Een enkele dubbele komt in alle rassen voor en twee plantingen staan wat minder uniform. Maar dat zie ik ook bij collega’s, dus zal dat een kwestie van groeiomstandigheden zijn, anders kan ik het niet verklaren. Het betekent in onze situatie met het snijden van alleen 6’en wel dat je er tot vier tot zelfs zes keer doorheen moet.”

Bakker
Roel Bakker bloemkoolteler
Meer over


Beheer