‘Met extra kisten vriescel beter benutten’

26-10-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

De rabarber die Martin Peeters in Venray-Heide eind juni aanplantte heeft zich goed ontwikkeld.

De rabarber is kort na het planten een keer beregend en verder heeft het prima groeiomstandigheden gehad met op zijn tijd een buitje. “Een goede basis om volgend jaar meer verder te gaan”, zo concludeert Martin Peeters. “Vorig jaar werkte moeder natuur ons zwaar tegen, dit jaar verleent ze volledige medewerking. Dat is toch wel een veel fijnere situatie”, constateert Peeters op donderdag 19 oktober.

Cel leeg, cel vol

Deze week (week 43) start bij Peeters het vervroegde seizoen weer. Hij heeft enkele jaren geleden kuubskisten bijgekocht om de vriescellen efficiënter te kunnen benutten. “Morgen gaan we de tweede partij rooien. Komende maandag halen we voor de middag de eerste partij uit de vriescel en die zetten we dan buiten zodat ze in anderhalve dag kunnen ontdooien. Op maandagmiddag kunnen we de cel dan weer vol rijden met de tweede partij. Op deze manier verliezen we dus geen tijd. Voorheen moesten we wachten tot de planten ontdooid waren, dan uitplanten in de loods en daarna met de kisten terug naar het veld om te vullen met de volgende partij. Dan was je toch gauw een week verder.”

Vier partijen inzetten

De oogst van de eerste partij die op 25 oktober wordt ingezet en verwarmd valt tussen eind november en eind december. Daarna volgt de tweede partij, inzetten begin december, oogst vanaf de tweede week januari. De daarop volgende twee partijen moeten het in principe hebben van de natuurlijke koude die voor het ras Goliath nog altijd op 360 eenheden zit. “Als het daar begin december nog ver vanaf zit, kunnen we nog altijd een partij in de vriescel zetten.” In totaal vervroegt Peeters komend seizoen 2 hectare in vier partijen. Daarvoor heeft hij twee afdelingen in zijn eigen stal tot zijn beschikking. Daarvan wordt er een twee keer vol gezet. Daarbij heeft hij een huurstal waar een partij met natuurlijke koude in gaat.

Verlies aan productie

Over de prijs voor de vervroegde teelten bij collega’s is Peeters als handelaar redelijk positief gestemd. “Momenteel worden er prijzen van € 3,80 tot € 4,20 per kilo betaald. Dat lijkt veel, maar dergelijke prijzen heb je ook wel nodig als je kijkt naar de plant- en koelkosten en het verlies aan productie. Je levert bij zo’n hele vroege teelt wel behoorlijk in op de kilo’s, maar je kunt op deze manier ook weer de vaste lasten drukken. Kortom: dat soort beslissingen moet die ieder voor zich nemen, voor de situatie waarin hij verkeert.”

Auteur: Stan Verstegen

Peeters
Martin Peeters rabarberteler
Meer over


Beheer