Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Met € 12.500 per hectare spruitkool red je het niet meer’

Jaap Bos was er even met zijn gezin tussenuit, na de pluk van de laatste spruiten rond 20 februari en voorafgaand aan de start van het nieuwe seizoen.
Jaap Bos werkt aan een bladrollenset van de spruitenplukker. - Foto: Peter Roek

Jaap Bos werkt aan een bladrollenset van de spruitenplukker. – Foto: Peter Roek

Jaap Bos was er even met zijn gezin tussenuit, na de pluk van de laatste spruiten rond 20 februari en voorafgaand aan de start van het nieuwe seizoen.

Dat laatste is pas over een paar weken. De eerste planten worden tegen eind maart op het bedrijf in Nieuw-Beijerland (in de Hoekse Waard) afgeleverd. “Zo lang ik me kan herinneren, zit ik in de spruiten”, vertelt Bos vanaf zijn vakantieadres. Vanaf 1990 is hij zelf actief met de teelt, vroeger nog samen met gewassen als aardappelen, uien, conservengroenten en graan. Tegenwoordig ligt de nadruk nagenoeg volledig op spruitkool, met een jaarlijks areaal van zo’n 100 hectare. De grondzwaarte loopt uit een van 15 tot 50/55% afslibbare delen, met de vroegste spruiten op de lichtere percelen.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers